Afscheid van het oudste zwembad

DEN HAAG – Zwembad De Mauritskade gaat dicht. Het ruim 130 jaar oude bad met de karakteristieke zuiltjes maakt plaats voor een nieuw sportcentrum.

Het oude bassin moet daarin terugkeren. Maar Caesar Sport’s wordt niet de nieuwe exploitant. Wie wel is onbekend.Het is uitverkoop in het zwembad aan de Mauritskade. Een spandoek aan de gevel meldt dat de laatste dagen zijn aangebroken om delen uit de inventaris te kopen. Morgenmiddag sluit het zwembad en fitnesscentrum van Caesar Sport’s om plaats te maken voor nieuwbouw.

Menig Hagenaar zal met weemoed terugdenken aan het bijna 125 jaar oude bad. Zwemmen in de voormalige ’s-Gravenhaagsche zwem- en badinrichting Mauritskade stond gelijk aan baantjes trekken in Couperiaanse ambiance. Hoewel niet alle historische details behouden zijn gebleven en de laatste eigenaren het zwembad hebben opgevrolijkt met tropische kunstplanten en sfeerverlichting, waart de sfeer van het ’fin de siècle’-verleden er nog altijd rond.

Hoewel het zwembad tot de oudste van het land behoort, heeft het nooit een monumentale status gekregen. Toch heeft de laatste eigenaar Hans van Os zijn nek uitgestoken om het oudste deel van het zwembad te laten terugkeren in de nieuwbouw. De gietijzeren pilaren, de karakteristieke kapspanten en de ronde boogjes aan de zijwanden worden dan ook niet verkocht. Toen Van Os het oude complex in 1997 kocht, had hij grootse plannen. Er zouden onder meer een saunacomplex met kuurbaden, een zonnecentrum en squashbanen in komen. ,,Het heeft allemaal meer tijd gekost dan ik toen kon bevroeden,’’ zegt hij. ,,Bovendien bleek het gebouw in een te slechte staat te verkeren om mijn plannen te realiseren. Met de nieuwbouw ontstaat het soort sportcentrum dat ik altijd voor ogen heb gehad. De mensen die hier al sinds jaar en dag komen vinden het jammer dat het huidige gebouw tegen de grond gaat, maar het is gewoon versleten. Een complex als dit gaat normaal gesproken een jaar of dertig, veertig mee. Ter illustratie: dit zwembad is van 1883.’’

Onder zijn leiding verloor het zwembad zijn zelfstandige functie. Om er een baantje te kunnen trekken moest je lid zijn van de sportschool. Het sportbad dat eveneens deel uitmaakte van het complex, werd gesloopt. ,,Het mag geen nieuws heten dat het exploiteren van een particulier zwembad een kostbare zaak is,’’ zegt Van Os. ,,Door de economische recessie hebben we in de branche van sportscholen sowieso een paar moeilijke jaren meegemaakt,’’ vult Hans van Os aan.

De sloop en nieuwbouw vallen samen met de komst van het Hilton Hotel op de hoek van de Zeestraat. Toch gaat het volgens Van Os om twee zelfstandige projecten. Onder het nieuw te bouwen sportcomplex komt een parkeergarage voor 200 auto’s. Het naburige hotel heeft al een optie genomen op een aantal parkeerplaatsen. De rest moet soelaas bieden aan het tekort aan parkeervoorzieningen in dit deel van de binnenstad. Welke sportschool in het nieuwe complex komt, is nog niet bekend. Oorspronkelijk zou de Britse keten David Lloyd er zich vestigen, maar die heeft zich door een gewijzigde bedrijfsstrategie teruggetrokken.

Door NICO HEEMELAAR (AD november 2006)