Lange- tafel- lunch op het Nassauplein op zondag 11 september 2022

Warm en zonnig. Geen regenwolkje te bespeuren. Lange tafels op het Nassauplein: tafelkleden, bloemen, veel buurtgenoten. In het verlengde van het monument voor de postbodes die in WOII in het verzet zaten, nemen we plaats aan tafel, met een ijskraampje in zicht en koffie en thee verzorgd door Lagaranta. De buurtbewoners van de Stichting Walking Dinner hebben en er echt werk van gemaakt om de lunch zo gezellig mogelijk op te zetten, zonder wegwerp plastic aan tafel en met het principe van delen met je buren wat je mee hebt genomen plus een goochelaar die handige jongleertrucs uithaalt met kegels en ballen (zie foto) In onze hoek worden hapjes en wijn gedeeld, goede verhalen verteld en handige tips aan een nieuwe wijkbewoner gegeven.

Het principe van aanschuiven aan een tafel maakt dat wij -twee redactieleden van de krant- met onbekende buurtgenoten in gesprek raken, hernieuwd kennismaken met verre familieleden, en leren hoe je in je moestuin paprika’s rood van kleur kunt krijgen. We vinden op tafel stukjes papier met statements om het ijs te breken mocht de communicatie niet zo vlotten. De stukjes papier blijven ongebruikt, hoe uitnodigend de statements ook zijn om een goeie boom op te zetten: ‘Moet jij altijd gelijk krijgen, ook al heb je het niet?’ ‘Wat vind je echt een afknapper?’ ‘In welke film wil je de hoofdrol spelen?’

Interessant voor ons was ook de kennismaking met de Bewonersvereniging Nassauplein. De bestuursleden hebben zich verzet tegen de nieuwbouw van Henk’s snack en viskraam op het plein. Ze zijn ook tegen de ijskar waarvan sprake is dat die op de kop van het plein komt te staan.
Argumenten voor en tegen worden gewisseld. Hier speelt de leeftijd van verschillende groepen buurtgenoten een rol, maar ook de wens tot behoud van het plein ten gunste van eigen woongenot. Wij hielden ons wijselijk op de vlakte.

Een heel erg leuk en gezellig initiatief van de Stichting Walking Dinner. Hopelijk het begin van een jaarlijkse traditie!

Sandra van Loon en Kiddy Kohnstam