De horizon van Ralph van Hessen

Hij maakt een heel joviale indruk: ‘welkom, kom mee naar mijn kantoor’. Hij is vriendelijk en amicaal en heeft een Amerikaanse openheid in zijn manier van vertellen en in zijn bejegening. En wat is zijn werkkamer in het adviesbureau ‘Winkelman en Van Hessen’ sfeervol ingericht! Het is alsof je je in een warme huiskamer bevindt met allerlei beelden en snuisterijen en schilderijen om je heen, afkomstig uit warme(re) en exotische(re) delen van de wereld. Een warme gloed straalt uit twee Egyptische beelden. Ongetwijfeld meegebracht door zijn vrouw die stewardess is en al 27 jaar werkt als ‘flexwerker bij de KLM’ en net als Ralph verder kijkt dan de horizon. Samen hebben ze vier kinderen in de leeftijd van 24, 22, 20 en 18 jaar. Wat een rijkdom! Hij beschrijft zijn vrouw als energiek en naturel. ‘Ze blijft altijd zichzelf’. Een zorgzame persoonlijke secretaresse valt op: mevrouw Arma Dundovic. Ook word je bij de receptie uitermate behulpzaam en vriendelijk ontvangen.

Zijn kamer kijkt uit op het prachtige Bankaplein. Eigenlijk zit hij op het mooiste plekje in de Archipel. Het was vroeger een burgemeesterswoning. Het smaakvolle gebouw dateert uit 1880 en is door de heer Westra gebouwd die ook de mooie Passage in Den Haag heeft ‘neergezet’.

Ralph is een gelukkig man! Het is een metafoor dat je oog moet hebben voor je medemens. ‘Of je nou minister bent of fietsenmaker dat maakt allemaal niet veel uit. Heb zorg voor je medemens!. Zorg er met elkaar voor dat je het leven prettig maakt en help bijvoorbeeld de middenstand. Dan lééf je ook echt in je woonbuurt’Hij benadrukt zijn maatschappelijk taak in de buurt. Zo heeft ‘Winkelman en Van Hessen’ ook het voortbestaan van wijkcentrum ‘t Klokhuis gesteund.

Ralph van Hessen is van huis uit econoom (tien studievakken) en journalist en heeft inRotterdam gestudeerd. Hij is daar nu nog bestuurslid van de economische faculteit. Ralph is opvallend veelzijdig én sociaal en heeft zijn eigen talenten goed ontwikkeld, maar weet ook talenten van anderen tot bloei te brengen. En geniet daar dan ook van. Zo heeft hij vele sociale initiatieven in gang gezet zoals bijvoorbeeld de Hartstichting en het Willem-Alexander Kinderfonds dat zich inzet voor heel zieke kinderen. Op 14 maart van dit jaar wordt hiervoor weer een gala georganiseerd om zo dit fonds nog weer beter op de kaart te zetten. Iedereen kan hiervoor bij hem een kaart kopen. ‘Help elkaar een beetje en daarvoor hoef je niet ver te zoeken!’.

Winkelman en Van Hessen is marktleider op het gebied van public relations in Nederland. Het bureau helpt bedrijven, instellingen en overheden in Nederland op het gebied van mensen en communicatie. Het bedrijf is in 1978 gestart en bestaat nu al 29 jaar.

Bijzonder is dat hij dit bedrijf is gestart met zijn beste vriend de heer Ton Winkelman. En de vriendschap is er nog steeds en ook dat is de kracht van het bedrijf: ‘We zijn de beste vrienden en doen alles samen. Wat ons bindt is dat we allebei vernieuwend denken over de strategie. Ook zijn we tegenovergesteld aan elkaar en werken daardoor aanvullend: Ton is netjes en ik ben wat rommeliger. Wegen kunnen op verschillende manieren naar Rome gaan maar in Rome komen we aan!’

Op 15 januari j.l. vond de ‘BIG Improvement Day’ plaats, die als het ware een zakelijke variant is van Prinsjesdag. Meer dan 500 ondernemers bejubelden elkaar in de Rai in Amsterdam en ook de ambtelijke top van het bedrijfsleven nam deel. Het bedrijfsleven mag best trots op zichzelf zijn aldus Ralph van Hessen die de spits afbeet waarna de Amerikaanse oud-generaal Wesley K. Clark een pleidooi hield voor windmolenenergie. Medespreker Aad Ouberg deed ook een positieve duit in het zakje en Louis van Gaal sloot af met de woorden: ‘wees jezelf en doe waar je goed in bent’. Deze ‘derde dinsdag van januari’ was een geslaagde dag die geheel in het teken stond van hetgeen in Nederland bereikt is en hoe trots we daarop mogen zijn.

Het is bewonderenswaardig dat adviesbureau Winkelman en Van Hessen net als een topslager de naam en dus kwaliteit weet te behouden in weer en wind. Zo is het adviesbureau in 2007 gekozen tot beste werkgever van Europa in de communicatie-branch en ook heeft het bureau hèt communicatietalent van het jaar 2007 afgegeven, namelijk: Yvo Nederpelt.

Yvo gaf een uitmuntende case-presentatie tijdens een nieuwe verkiezing van Yacht, het vakblad Communicatie en de communicatievereniging Logeion op 11 december 2007 in Felix Meritis (Europees Centrum voor kunst, cultuur en wetenschap) in Amsterdam. ‘Deze jongen is heel creatief in het bedenken van ideeën en weet deze ook daadwerkelijk uit te voeren’, aldus Ralph. Op diezelfde dag werden overigens door de jury onder voorzitterschap van Carolien Gehrels, wethouder in Amsterdam, Jack de Vries en Dick Kors verkozen tot communicatiemannen van het jaar in zowel de non-profit als de profit-sector.

Van belang is ook dat het adviesbureau CO2 neutraal is en dat er maatregelen zijn genomen om de emissie te reduceren door de aanschaf van zogenaamde ‘Gold Standard’ emissierechten. In het logo van ‘Winkelman en Van Hessen’ prijkt trouwens een vlinder; een adembenemend mooi dier om te zien (en geen CO2 uitstoot) en dat niet alleen maar lieflijk dartelt en fladdert maar ook nog eens zeer nuttig is in de natuur omdat hij/zij stuifmeel verspreidt waardoor meer bloemen groeien en bloeien! Vlinders fascineren en inspireren.

Ralph heeft een antenne voor vernieuwend denken en voor communicatie tussen mensen.  Waarom doen mensen iets? Hoe creëer je? Hoe kan je het beste talent uit iemand naar voren halen? Een advies: ‘Geef iedereen een extra glimlach per dag. Ondernemen is leuk. Het werkt positief als je iets enthousiast weet over te brengen. Dan is verkopen dichtbij brengen’.

Een van zijn stellingen over communicatie luidt: ‘Communicatie is meestal dat telefoongesprekje te voeren op de goede tijd, op de juiste toon en met gerespecteerde aandacht’.

Bij de receptie hangt trouwens een treffend gedicht van zijn hand over mensen die bergen verzetten met twinkeling in hun ogen en nog de nieuwsgierigheid van een kind bezitten.

Andere mooie stellingen van zijn hand zijn: ‘aandacht geeft groei’ en ‘je kunt pas vermenigvuldigen als je kunt delen’.

Het ondernemen heeft Ralph van huis uit meegekregen. Zijn vader was ondernemer in verpakkingen en is daarmee heel groot geworden. Een broer van Ralph heeft het overgenomen en ook uitgebouwd en is nu wereldleider op het gebied van het verpakken van vleeswaren met ‘darmen’. Ralph is in Den Haag opgegroeid in een groot gezin en heeft op het Nederlands Lyceum in gezeten. Een andere broer van hem is dirigent.

Ralph is trouwens ook een sportliefhebber. Zo voetbalt hij al jaren bij HVV en ook loopt hij hard en tennist hij bij Leimonias. Hij heeft zelfs drie keer de elfstedentocht gereden! Een hele belevenis. En nu wil hij naar huis om feest te vieren want zijn vrouw is jarig!

Jacqueline de Vreese, januari 2008