Gezicht achter de voordeur: ’t Klokhuis

Hoewel ik zelf al jaren in de Archipel woon moet ik, tot mijn schande, bekennen dat ik, tot voor kort, niet op de hoogte was van alle activiteiten die dagelijks georganiseerd worden in het Wijk- en Dienstencentrum ’t Klokhuis aan de Celebesstraat 4. Er is een scala aan mogelijkheden: van gymnastiek en Tai Chi tot computer-, taal- en schilderlessen. Ik wist evenmin dat ’t Klokhuis beschikt over een bibliotheek waar iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur een aantal vrijwilligsters aanwezig is voor het uitlenen van de boeken. Voor het luttele bedrag van € 5 kan men hier een jaar lid worden. Voor het geld hoeft men het dus zeker niet te laten en wat is er niet idealer dan een “eigen” bibliotheek om de hoek? Voor houders van een Ooievaars- of een Bibliotheekpas is het zelfs gratis! De meeste bezoekers zijn de ouderen in de wijk maar jongeren zijn ook van harte welkom. Hoewel deze (kleine) bibliotheek zich uiteraard niet kan meten met de Centrale Bibliotheek in het centrum van de stad, is er toch voor elk wat wils: zoals streekromans, eigentijdse romans, geschiedenis en thrillers. Er worden regelmatig nieuwe boeken aangeschaft. Op mijn zoektocht naar “het gezicht achter de voordeur” vond ik deze vrijwilligsters die zich hier al jaren voor inzetten en ik dus graag eens in het zonnetje wil zetten.

Riek Beekes was apothekersassistente en heeft, samen met haar man, tot 1993 drogisterij de Bruine Beer aan de Sumatrastraat gerund (nu onderdeel van Albert Heijn). Zij doet al vele jaren vrijwilligerswerk waaronder het serveren van koffie in het Schakelpunt.

Leny Punt heeft diverse functies bekleed bij KLM en Esso Nederland, is actief betrokken bij het ouderenwerk en nu al weer jaren vrijwilligster in ’t Klokhuis en het Schakelpunt..

Carmen Boersma, volgens beide dames de “drijfveer” van de bibliotheek, is Meester in de Rechten en was Gemeenteraadslid. Zij zat in diverse besturen en had een groot netwerk binnen de Gemeente hetgeen ook de bibliotheek geen windeieren heeft gelegd (zoals gratis boeken van de Centrale Bibliotheek). Zij is de oprichtster van “Koempoelan”, een activiteit voor Indische Nederlanders woonachtig in de Archipel. Carmen staat helaas niet op de foto, omdat ze op het moment geblesseerd is.

Liesbeth de Bles was o.a. werkzaam als telefoniste bij de NRV in de Zeestraat, is volgend jaar bijna 40 jaar actief in het vrijwilligerswerk waarvan 26 jaar (!) bij ’t Klokhuis. Zij “is” ’t Klokhuis volgens haar collega’s. Liesbeth is, als bestuurslid, verantwoordelijk voor alle activiteiten.

Kortom, vier dames om trots op te zijn.

Is uw belangstelling gewekt? Ga dan eens bij ze langs op vrijdagochtend en wordt ook lid van “onze” Archipel bibliotheek!

Josephine de Vijlder