De Koffietent Typisch Haags fenomeen

Ruim 39 jaar was Frank de trotse eigenaar van koffietent de Prinsevink. In 2019 stopte hij ermee, maar in zijn hoofd bleven de verhalen rondzoemen: ook de verhalen van toen over mensen van toen. Die verhalen schreef hij op. Het boek is klaar, het eerste boek ooit geschreven door de koffietenthouder zelf.

Wie kan er beter vertellen over de ouderwetse koffietent dan de koffietenthouder zelf? Frank van der Valk blikt terug op de negenendertig jaar dat hij eigenaar was van koffietent de ‘Prinsevink’. Samen met zijn vrouw Maryam maakt hij van de Prinsevink, aan de rand van het Scheveningse Bos, een ‘thuis’ voor bouwvakkers en andere werklui. Den Haag heeft de meeste koffietenten van Nederland. Misschien omdat vroeger de rijke elite van Den Haag liever niet had dat werklui de lunch bij hen gebruikte. De koffietent deed zijn intrede, een plek waar de arbeider wel welkom was. In 2019 stopte Frank met de Prinsevink. Maar hoe stop je na negenendertig jaar? Door negenendertig verhalen te vertellen. In ‘Zand erover’ vertelt Frank over de lieve, gekke en brutale klanten van de Prinsevink. De titel ‘Zand erover’ verwijst naar de simpele wijze waarop werklui hun meningsverschillen vergeten maar verwijst ook naar de begraafplaats, schuin tegenover de Prinsevink. De begraafplaats maakte gebruik van de koffie-en broodjesvoorzieningen van de Prinsevink. Daarom zegt Frank niet zonder trots dat menig Hagenaar, zonder het te weten, een bakkie van de Prinsevink heeft gedronken.

Geniet onder het genot van een Haags Bakkie van (h)eerlijke Hagenezen!. Het boek is vanaf 20 september te bestellen via www.prinsevink.nl de kosten zijn 15 € exclusief verzendkosten € 3,64