Dubbeltalent neergestreken in de Archipel

Het was bepaald niet wennen toen Hans van der Ham (Eindhoven, 1960) – bekend Nederlands beeldend kunstenaar en curator van tentoonstellingen – de Rotterdamse metropool inruilde voor de dorpse sfeer van de Archipelbuurt. Integendeel, hij voelde zich direct thuis tussen de negentiende-eeuwse huizen waarin kunst en muziek rijk vertegenwoordigd lijken te zijn.

Het werk van Hans van der Ham wordt vertegenwoordigd door de Haagse galerie Nouvelles Images en bevindt zich in diverse privé- en museumcollecties, waaronder die van Museum Beelden aan Zee.

De sculpturen van Hans zijn gemaakt van zwarte klei en worden getoond op beurzen en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In de zomer van dit jaar was zijn werk te zien op Art Rotterdam en de Amsterdam Art Fair en werd hij bovendien geselecteerd voor Beeld 2, een toonaangevende tentoonstelling van de hedendaagse beeldhouwkunst in Nederland, waar hij onder meer met Jan Fabre exposeerde. In januari 2017 is zijn werk te zien in Kadmium te Delft en in maart tijdens een grote solotentoonstelling in Antwerpen.

Ook vestigde hij zijn naam als curator toen hij samen met een mecenas in 2011 Garage Rotterdam oprichtte en daar tentoonstellingen maakte met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Hans wordt sindsdien regelmatig gevraagd tentoonstellingen samen te stellen, waarbij hij thema’s aanroert die niet onopgemerkt blijven.

Echter, Hans van der Ham is een dubbeltalent: op het moment dat hij aan de kunstacademie in Rotterdam werd toegelaten was hij bezig met het afronden van zijn pianostudie aan het conservatorium. Hoewel hij gegrepen werd door de vrijheid en autonomie van het kunstenaarschap, bleef hij zich eveneens als musicus profileren. Naast het begeleiden van solisten en het spelen in ensembles met hedendaagse muziek is Hans altijd pianolessen blijven geven. Als eerstegraads bevoegd docent geeft hij al ruim vijfentwintig jaar les aan beginners en gevorderden en hoopt hij nu ook in de Archipelbuurt nieuwe leerlingen te mogen ontmoeten.

Mocht u geïnteresseerd zijn om pianolessen te nemen, neem dan vrijblijvend contact op of neem eens een kijkje op zijn website.
Hans van der Ham, Burgemeester Patijnlaan 444
Tel: 06 54705240
Mail: hans.atelier@me.com