Duurzaamheid begint bij je broodzak

Ik heb een sportieve uitdaging, samen met Bianca van bakkerij Bornheim. De inzet: kijken hoe lang een broodzak mee gaat. Waarom elke keer een nieuwe papieren zak voor het brood? Je kunt ze best opnieuw gebruiken. Het begon als een geintje, maar inmiddels vinden we het beiden dermate leuk dat we echt proberen zo lang mogelijk met een broodzak te doen. Maar levert het, behalve de lol, ook nog wat concreets op?

Laten we eens een heel voorzichtige berekening doen. Stel dat je per week 4x een vers brood koopt en dat laat verpakken in een papieren zak. Maar je bent natuurlijk ook wel eens op vakantie of anderszins afwezig waardoor dit niet voor elke week geldt. Dus, een voorzichtige schatting, dan koop je op jaarbasis dus ruwweg 48 weken x 4 dagen = 192 keer een brood in een papieren zak.

Een uitgevouwen broodzak is groter dan een A4tje, maar wederom: we doen een voorzichtige berekening en gaan uit van één A4tje. Volgens de website waterfootprint.org wordt in het hele productieproces van 1 A4tje (gerecycled papier) tussen de 5 en 7 liter water gebruikt. We gaan uit van het minimale: 5 liter, en van gerecycled papier (bij niet gerecycled papier is de watervoetafdruk een paar liter hoger). Een broodzak wordt ook bedrukt en daar komt ook water bij kijken, wordt vervoerd van drukkerij naar groothandel naar bakker, ingepakt etc., maar dat laten we allemaal – we zijn voorzichtig – even buiten beschouwing. Dus, met deze zéér behoudende schatting kost het kopen van brood in een papieren zak per jaar 192 x 5 = 960 liter water.

Een broodzak – mits je er een béétje voorzichtig mee omgaat – kan rustig 15x mee. Ik heb inmiddels meer dan 30x gehaald, maar ok, het is nu zoals gezegd ook een soort van sport geworden. In het kader van deze berekening: we gaan even uit van (slechts) 10x hergebruik. Oftewel: je kunt het gebruik per jaar terugbrengen van 192 naar 19 zakken. Dat scheelt dus 173 zakken, en (173 x 5) 865 liter water per jaar.

De wijken Archipelbuurt & Willemspark hebben ca. 7.500 inwoners. Kinderen tellen we even niet mee, dan houden we ruwweg 6.200 mensen over (bron: gemeente Den Haag).

Laten we voor de berekening er vanuit gaan dat ca. de helft hiervan brood koopt volgens de bovengenoemde frequenties. Bij gezinnen zal het waarschijnlijk wat meer zijn (dus meer broodzakken), bij alleenstaanden mogelijk wat minder. Er zijn ook vast mensen die helemaal geen brood eten. Maar gemiddeld gezien denk ik dat we uit mogen gaan van 2.500 broodkopers (dan rond ik het nog eens flink af naar beneden) in onze wijken.

Oftewel: als we allemaal een beetje nadenken over onze broodzakconsumptie en een buurtbrede “hoe-lang-doe-jij-met-je-broodzak”-competitie starten, dan zouden we als Archipel & Willemspark op jaarbasis zomaar 2.500 x 865 = 2.162.500 liter water kunnen besparen. Eet smakelijk.

Derk Hazekamp