Feest in het Javalaantje op 8 oktober

Toen ik voor het eerst hoorde dat het Javalaantje 150 jaar bestond wist ik niet eens waar het lag. Vervolgens ben ik op zoek gegaan in de zijstraten van de Javastraat. In feite zijn de adressen nog steeds gelegen aan de Javastraat, maar het hofje heet Javalaantje. Daar werd het 150 jarig bestaan gevierd, door bewoners en door oud bewoners van deze huisjes. De eerste categorie was uiteraard aanwezig, maar er waren ook veel mensen die er gewoond hadden, er geboren waren of er hadden gelogeerd bij opa en oma of ooms en tantes.

Het feest werd geopend door een van de bewoners die vervolgens het woord gaf aan een van de nazaten van de bouwer van het hofje. Die vertelde dat verschillende projectontwikkelaars hebben geprobeerd het hofje te kopen om er vervolgens flats neer te zetten. Als je het nu zo ziet is het een geluk dat het zover nooit is gekomen. Het hofje is een oase van rust en stilte in een vrij rumoerige omgeving.

Oorspronkelijk waren er meer hofjeswoningen en die waren wel erg klein; de basismaat was vier bij vijf meter met een kleine uitbouw waarin een keuken en toilet. Boven was er een zolder, die gezien het schuin aflopende dak niet echt veel ruimte bood. Tegenwoordig hebben nagenoeg alle bewoners de beschikking over twee huisjes die tot een woning zijn gemaakt en de dakkapellen geven ook op zolder wat meer ruimte. Ik heb er verschillende mogen zien en het zijn mooie woningen geworden.

Het feest was goed verzorgd in het begin was er koffie thee en taart en later lekkere hapjes en drankjes. Er was ook wijn met het etiket van het Javalaantje en er is een boekje uitgegeven waarin de historie van het Javalaantje is beschreven. In een van de huisjes was een “stamboom” waarop de bewoners die er hadden gewoond werden ingevuld, voor zover bekend. Deze lijst werd gedurende de feestmiddag aangevuld met namen door bezoekers van buiten.

Gedurende de middagperiode was het gezellig druk en werden er veel wetenswaardigheden uitgewisseld. De dag werd besloten met een diner voor de bewoners zelf in een tent die voor een van de huisjes was opgesteld.

Het is een aanrader om eens een kijkje te nemen in dit 150 jaar oude deel van de stad, dat door de bewoners goed is opgeknapt. Enige foto’s met een impressie van dit hofje is hier te bezien.

CJP