Geef autokrakers geen kans!

Om het aantal auto-inbraken terug te dringen houden agenten van politiebureau Jan Hendrikstraat in de week van 7 tot en met 12 maart diverse acties. De acties staan in het teken van de campagne ‘Geef autokrakers geen kans!’ Het wordt dieven nog veel te vaak gemakkelijk gemaakt om in te breken in auto’s. Daarom wijzen agenten autobezitters op de risico’s en geven tips om de kans op auto-inbraak of diefstal van de auto te verkleinen.

Maatregelen die geen geld kosten
Eenvoudige maatregelen kunnen soms al voldoende zijn om een inbraak in uw auto te voorkomen. Parkeer uw auto bij voorkeur op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende bebouwing. Laat geen waardevolle voorwerpen in uw voertuig achter, in ieder geval niet in het zicht. Gebruikt u een los navigatiesysteem? Berg dan de houder op, doe de sigarettenaansteker terug in de houder en zorg ervoor dat de afdruk van de houder niet meer zichtbaar is op uw voorruit. Veel auto-inbrekers gaan nog uit van de veronderstelling dat het navigatiesysteem dan in de auto wordt achtergelaten.

Extra controle voordat u wegloopt
Als u uw auto op slot doet met de afstandsbediening voor de centrale portiervergrendeling controleer dan vooral via de handgreep of uw auto ook daadwerkelijk is afgesloten. Steeds vaker gebruiken autokrakers een apparaat, een zogenaamde Jammer, waarmee door het verstoren van radiogolven wordt voorkomen dat auto’s met de afstandsbediening kunnen worden afgesloten. Kwaadwillende hoeven dus alleen maar te wachten tot u wegloopt, in de veronderstelling dat de auto op slot zit, en kunnen vervolgens hun slag slaan. Zit er een ‘Track-and-Trace-systeem’ in de auto, dat het voertuig kan lokaliseren, dan wordt dit ook uitgeschakeld. Hierdoor is een eenmaal gestolen auto ook nog eens onvindbaar.

Iets verdacht? Bel 1-1-2
Wees alert! Ziet u iets verdachts? Bel dan direct 1-1-2. Geef door wat u ziet of hoort, de politie reageert direct op uw melding. U wordt later geïnformeerd over de afloop. Is er niet directe spoed, maar brengt u wel graag de politie op de hoogte? Dat kan tegen lokaal tarief via 0900-8844. Dit kan bijvoorbeeld als u zich pas later realiseert dat iemand zich verdacht gedroeg, of als u ontdekt dat uw auto al is opengebroken. Heeft u heel concrete informatie over daders of voertuigen die zij gebruiken, maar wilt u liever anoniem blijven? Geef die informatie door via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Aangifte doen
U bent slachtoffer geworden van een auto-inbraak. U wilt dat de dader wordt gepakt en dat uw schade wordt vergoed. Zonder aangifte kan de politie alleen geen opsporingsonderzoek instellen, en kunt u de schade niet op de dader of de verzekering verhalen.

U kunt aangifte doen:
• via www.politie.nl, of
• op afspraak aan het bureau (via 0900-8844)

Voor meer informatie over het doen van aangifte kunt u ook terecht op genoemde website.
3 maart 2016, Sven van Ee (FH)