Gezicht achter de voordeur: Gransjean

Vanmorgen had ik, onder het genot van een kopje koffie bij buurman Brasserie Archipel, een leuk gesprek met Jochem van der Loos, sinds 1 januari 2014 eigenaar van Gransjean.
Mijn vader had een delicatessenwinkel in Voorschoten. Het vak is me dus min of meer met de paplepel ingegoten. Ook mijn ooms hadden diverse zaken in Den Haag, waaronder deze aan de Bankastraat. De naam van der Loos is hier dus wel een begrip geworden.

Na de dood van mijn oom zocht mijn tante naar een opvolger en vond die in het echtpaar Gransjean, kennissen van mijn ouders, die de zaak in 1998 overnamen. Tijdens mijn studie Small Business in Haarlem heb ik hier parttime gewerkt. Vanaf 2007 kwam ik fulltime in dienst en sinds 2014 ben ik nu eigenaar. De naam Gransjean heb ik behouden want die is inmiddels ook een begrip geworden in de buurt.

In de avonduren heb ik een wijnopleiding gevolgd, ik ga vaak naar beurzen en mijn medewerkers volgen regelmatig cursussen om hun kennis te vergroten en nieuwe producten te leren kennen. Onze klanten verwachten immers een goed advies en dan moet je meer  kennis in huis hebben dan de klant, nietwaar? Een deel van onze klanten koopt regelmatig dezelfde producten maar er is ook een groep die nieuwsgierig is naar nieuwe producten en dat vind ik een uitdaging. Vraag creëren vind ik leuk.

Op de website had ik al gevonden dat ze lunches voor bedrijven verzorgen waarbij men kan kiezen uit wel 10 soorten verschillende broodjes en meer dan 50 soorten (!) beleg. Ook de catering van feesten en partijen, met diverse hapjes en wijnen, behoort tot de mogelijkheden. De uitgebreide sortering in delicatessen bestaat o.a. uit diverse soorten olijfolie, balsamico, kruiden, thee en dagelijks vers gebrande noten.

In zijn wijnkelder heeft Jochem meer dan 300 wijnen. Van Spaanse, Franse en Italiaanse, tot Argentijnse, Zuid Afrikaanse en Australische wijnen.

Twee keer per jaar (voor- en najaar) organiseer ik, samen met het Carlton Ambassador hotel, een wijnproeverij met ca 50 wijnen waarbij de importeurs ook uitgenodigd worden. Dit wordt door onze (vaste) klanten erg gewaardeerd en we hebben, in de loop der jaren, dan ook een grote wijnklantenkring opgebouwd. Een goede wijn hoeft ook niet altijd duur te zijn. Mijn huiswijn collectie bestaat uit ca 50 soorten onder de € 10 per fles.

Onlangs eindigde Gransjean als nummer 3 in de lijst van “lekkerste” traiteurs van Den Haag volgens bezoekers van de website denhaagdirect.nl.

Ik ben eigenlijk geen  traiteur in de ware zin des woords maar we maken nu wel iedere week een weekschotel en die vindt gretig aftrek.

Zoekt u catering voor uw komende feest of hebt u gewoon trek in een lekker broodje Gamberetti of Chevre Speciaal, loop dan eens binnen bij Gransjean aan de Bankastraat 12 of ga naar de website www.gransjean.nl
Josephine de Vijlder, 9 februari 2015