Gezicht achter de voordeur: Jack by Jackie

Dit keer ben ik op bezoek bij Jacqueline van der Bent, de eigenaresse van deze leuke winkel die ze, samen met haar moeder Annemarie, vanaf 2011 runt. Mijn moeder heeft zo haar eigen vaste klantjes. Op mijn vraag waar de naam vandaan kwam antwoordde ze dat het aanvankelijk haar bedoeling was om zowel dames én herenkleding te gaan verkopen. Maar mannen hebben kennelijk geen  interesse in tweedehands kleding en dragen hun kleren liever af. Dus daar viel weinig eer aan te behalen.

Ik heb eigenlijk communicatie gestudeerd en heb een aantal  jaren achter de schermen gewerkt voor verschillende kledingmerken. Ook heb ik een tijdje in de hotellerie  gezeten maar uiteindelijk ben ik toch weer terug in mijn oude vak want daar ligt mijn passie. Op haar website vertelt ze op een geestige manier hoe ze tot haar eigen winkeltje in tweedehands kleding gekomen is.

Ik was op een dag mijn oude kleren aan het opruimen die ik in de loop der jaren had verzameld en kwam er vervolgens achter dat Den Haag “arm” is aan dit soort winkels. Uiteindelijk heb ik er een gevonden en kreeg ik voor alles wat ik bij me had- en dat was nogal wat –  slechts  € 35. Voor de moeite….! ’s Avonds ben ik achter de computer gaan zitten en heb ik mijn businessplan geschreven. Mijn baas heb ik de volgende dag gemeld dat ik ging vertrekken. Haar winkel is in 2013 door de Vote Company uitgeroepen tot de “Leukste Winkel van Den Haag” en dat heeft, uiteraard, de nodige publiciteit gegeven. Er is veel mond-op-mond-reclame en de liefhebbers van tweedehands kleding weten mijn winkel wel te vinden, zo meldde Jacqueline.

Om ook de aandacht van passanten in de Frederikstraat te trekken heeft ze op de hoek  een bord geplaatst om naar haar winkel te verwijzen. Jacqueline verkoopt zowel nieuwe en tweedehands kleding van merken in het midden en hoge segment zoals Claudia Sträter, Karen Millen, Pauw en Max Mara. Het aanbod varieert van jurken, shirts, jassen, handgemaakte tassen, schoenen en riemen tot sieraden.

Ik heb hier ook een aantal “vintage” jurken uit de jaren vijftig. Veel expats komen hier hun kleding brengen en dat is niet alleen van hoge kwaliteit maar komt ook vaak uit het buitenland en die kleding zie je hier in Nederland dus niet. Mijn klanten zijn van alle leeftijden. Ik dacht altijd dat dit alleen voor hippe, alternatieve jongeren was maar dat blijkt geenszins het geval want ik heb ook veel oudere dames als klant. De verkoopprijs is afhankelijk van het merk en de toestand waarin de kleding zich bevindt maar kwaliteit is voor mij het belangrijkst.

Veertig procent van de opbrengst is voor de klant. Wij stemmen de prijs van de ingebrachte kleding af met de klant maar wij bepalen welke artikelen worden ingenomen. De verkoopperiode is vervolgens 6 – 8 weken. Na 6 weken moet de klant contact met ons opnemen om te informeren of de kleding verkocht is. Wanneer dat niet het geval is (en dat gebeurt nogal eens!)  gaat de kleding naar Cordaid. De winterkleding gaat dan naar Oost Europa, zomerkleding naar Afrika en de overige kleding gaat naar Duitsland waar het gerecicled wordt. Zo komt uw (oude) kleding toch nog goed terecht. Ik geef graag een persoonlijk advies aan dames die het lastig vinden om de juiste kleding en kleuren te kiezen. Voor een “ stijladvies op maat” reken ik € 59 en dat duurt dan minimaal twee uur onder het genot van een hapje en een drankje. Ik heb vaak  groepjes en dat is interactief en ook heel leuk om te doen. Het is voor de dames echt een andere manier voor een  “avondje uit”!

Bent u op zoek naar mooie en betaalbare tweedehandskleding of wilt u uw eigen kleding verkopen? Ga dan eens langs bij Jack by Jackie aan de Prinses Mariestraat 7C.
31 januari 2015, Josephine de Vijlder (FH)