Gezicht achter de voordeur: Reinhard Frans

Het statige pand aan de Frederikstraat nummer 8, waar voorheen eerst een viswinkel en later een makelaardij gevestigd was,  is  sinds juli 2014 het onderkomen van de schoenenzaak van Reinhard Frans. Ik sprak met David Jacobs, de manager. Schoenen ontwerpen, ontwikkelen, fabriceren en verkopen zijn de passie van Reinhard Frans Withaar en zijn zoons, zo las ik op de website.
Jaren geleden is hij in Apeldoorn begonnen met de verkoop van exclusieve schoenen van dure merken als Ludwig Reiter, Church en Croquet & Jones waarbij je al snel moest denken aan een verkoopprijs van rond de € 600 per paar. Toch niet voor iedereen weggelegd, nietwaar.

Vanaf 2008, toen de crisis begon en de vraag naar dure schoenen afnam,  heeft hij samen met zijn zoons gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen merk. Door jarenlange samenwerking met internationale top-schoenmakers werd de benodigde ervaring opgedaan en eind 2012 werd de eigen collectie geïntroduceerd. We hadden voorheen, onder de naam Mbech, een zaak op het Noordeinde en later op de Plaats en sinds juli zijn we dus hier gevestigd onder de naam Reinhard Frans, meldde David.

Reinhard Frans is grafisch ontwerper en dat komt goed van pas. Hij ontwerpt alle schoenen zelf en verzorgt ook zijn eigen drukwerk. Aan kwaliteit en exclusiviteit hangt uiteraard een prijskaartje maar zijn streven was kwaliteit met een lage vaste prijs. Er wordt alleen gewerkt met kalfsleer uit Italië en Frankrijk en alle schoenen worden “handgemaakt” in de eigen fabriek in Boekarest (Roemenië) waar 15 schoenmakers aan het werk zijn. Doordat alles in eigen beheer wordt ontworpen en gefabriceerd kunnen de schoenen – alle schoenen – voor € 150 per paar verkocht worden. De schoenen hebben een leren zool maar kunnen, op verzoek van de klant, ook geleverd worden met andere materialen.

Het assortiment bestaat, vooralsnog, hoofdzakelijk uit herenschoenen (van maat 38 tot en met 49). In de winkel vond ik slechts een paar “ballerina’s” , ook voor € 150, maar volgens David was het wel de bedoeling dat er, in de toekomst, ook een aantal “pumps” ontworpen en geproduceerd gaan worden. Maar de hoofdmoot blijft herenschoenen.

De vorm (leest) van de schoen is erg belangrijk. Iedere voet is weer anders, van smal naar breed, van klein naar groot en al dan niet met een hoge wreef. Wij hebben 15 verschillende leesten hier in de winkel vertelde David  maar wanneer de juiste leest er niet bij is kunnen we de schoen op maat laten maken voor slechts € 30 extra. Patineren, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een gevlamde neus op de schoen, doen we zelf en kost ook € 30 extra. Ook kan de klant, in de kleur van de schoen, een bijpassende riem kopen die vervolgens op maat wordt gemaakt. Of wat dacht u van een bijpassend telefoonhoesje in dezelfde kleur?

Naast de zaak in de Frederikstraat zijn we ook gevestigd in Apeldoorn en binnenkort openen we een zaak in Zwolle. Daarnaast hebben we een zg. “shop in a shop” in  kledingzaken in Amsterdam en Arnhem.

De klanten kunnen ons vinden op onze website, we profileren ons ook via Facebook en Twitter en we maken regelmatig Flyers die hier in de buurt worden verspreid.

Mocht u op zoek zijn naar een kwaliteitschoen, handgemaakt en, al dan niet met een gevlamde neus? Ga dan langs bij Reinhard Frans in de Frederikstraat nummer 8.

 Josephine de Vijlder