Gezicht achter de voordeur: Zee op Tafel

Voor dit artikel was ik op bezoek bij de viswinkel met de welsprekende naam ZOT, ofwel Zee op Tafel. De naam dekt de (dubbele) lading want er wordt niet alleen verse zeevis verkocht maar, desgewenst, ook voor u bereid en aan tafel geserveerd. Een unieke combinatie van viswinkel en restaurant.

Ik sprak met Jan Willem van Bemmel die, samen met zijn compagnon Arjan Timmerman, in november 2011 zijn winkel in de Bankastraat opende. Omdat de kroeg naast Albert Heijn verdween kwam er een drankvergunning vrij en konden we ook starten met ons restaurant.

Jan Willem, die onlangs in het huwelijksbootje is gestapt, vertelde me dat hij na de middelbare school een aantal pogingen had ondernomen om te studeren (o.a. economie en management, economie en recht). Ik had echter onvoldoende discipline en ben ermee gestopt. Mijn ouders vonden op een gegeven moment ook dat ik maar moest gaan werken.

Vanaf mijn 17e zit ik al “in de vis” , zo meldde hij verder. Ik heb o.a. gewerkt op de visafdeling van de Kommar in Rotterdam en daarna werd ik chef in Voorburg. Ik heb ook nog een seizoen als skileraar in Oostenrijk gewerkt en na terugkomst ben ik bij Simonis gaan werken. Een betere leerschool kon ik me niet wensen. In de Harbourclub stond ik in de keuken.

Toen kwam ik Arjan tegen. Hij had een safari bedrijf in Botswana maar had daar geen zin meer in en voelde wel iets voor een gezamenlijke winkel. Ik had verstand van vis en hij van marketing. Prima combi!

Vol trots (en terecht) liet hij me het artikel “De Gouden Pollepel” (AD 12 maart) zien waarin ZOT met een 8.1 op de eerste plaats terecht is gekomen. Voorwaar geen sinecure want de beoordelaars zijn niet altijd even makkelijk. ZOT is sympathiek, de bediening vriendelijk en het eetgedeelte niet al te groot, zo meldde het artikel. De vissoep was weliswaar “goudeerlijk” maar voor perfectie iets te waterig en de saus had ietsje warmer gemogen. Verder niets dan lof. Vandaar de 8.1.

Wat ZOT onderscheidt van andere viswinkels is niet alleen de combinatie met restaurant (max 26 stoelen) maar ook de “open” ruimte. Geen grote toonbank waarin de vis ligt uitgestald en waarachter de verkoper zich verschuilt , maar een open ruimte waar de klant de vis bij wijze van spreken kan aanraken. Langs de wanden ligt het assortiment van zeewolf, schol en wilde zalm tot tarbot, forel, kabeljauw en zwaardvis.

Elke ochtend gaat er iemand naar Scheveningen waar de verse vis wordt ingekocht.
Alleen garnalen komen uit de diepvries, verder is alles vers.
In het restaurant (de keuken is open van 11.00 tot 21.00 uur) kan men kiezen uit een menu maar ook een keuze maken uit één van de op het ijs uitgestalde vissen in de winkel.

We hebben veel vaste klanten, veel expats en bewoners uit de Archipel.
Maar ook van buiten de wijk weten ze ons te vinden, meldde Jan Willem. Op vrijdag hebben we zelfs meestal 3 zittingen! Reserveren kan niet maar wanneer u belt kan men u wel vertellen of er snel weer een tafeltje vrijkomt bij Zee op Tafel aan de Bankastraat 95.
1 mei 2015, Josephine de Vijlder, FH