Gezicht achter de voordeur: Annette Polderman

Alvorens een afspraak te maken met Annette heb ik eerst even op haar website gekeken en daar vond ik een indrukwekkende lijst van mogelijkheden. Van aquarellen, pentekeningen, modern grafiek, oude prenten, foto’s, oorkondes en diploma’s tot olieverfschilderijen, borduurwerk en geboortekaartjes. Dit alles kan ze op maat en naar persoonlijke smaak – antiek of modern – leveren. Ze heeft houten en aluminium lijsten en zelfs handgemaakte “atelierlijsten” van 22 karaat bladgoud. Je hoeft, zoals bleek, geen echte kenner te zijn om een lijst met bladgoud te onderscheiden van een met bladmetaal. De lijst met bladgoud heeft namelijk een prachtige glans en de andere is meer mat van kleur.

Tijdens ons gezellige gesprek, onder het genot van een kopje koffie in de keuken (achter de winkel), heb ik ook geleerd dat er twee soorten glas zijn om de kunstwerken te beschermen. Floatglas van 2 mm dikte wordt het meest gebruikt en het veel duurdere Museumglas dat slechts 1% spiegelt. Voor zeer grote lijsten gebruikt Annette ook Plexiglas. Ze werkt zowel voor particulieren en bedrijven maar ook Ambassades en Musea mag zij tot haar klantenkring rekenen.
Ik ben geboren in de Frederikstraat. Mijn vader was kunstschilder en zo ben ik eigenlijk het vak van lijstenmaker ingerold. In 1986 ben ik mijn eerste (piepkleine) winkeltje begonnen in de Frederikstraat. De lijstengroothandel zat op de Binckhorst en daar ging ik dan op de fiets naartoe. Vervolgens moest ik dan, met de 3 meter lange latten, terugfietsen, hetgeen nog een hele onderneming was. In de winkel zaagde ik ze dan zelf op maat.
In 1988 ben ik met de winkel verhuisd naar de Bankastraat (aan de overkant) en sinds 1996 zit ik in dit pand.
Annette woont met haar man en zoontje boven de zaak. Bij de winkel hoorde een “achterhuis” en toen de buren aan de voorkant vertrokken hebben we het “voorhuis” erbij gekocht, zodat we nu een huis hebben met 2 trappenhuizen en 2 ingangen. Soms lastig maar wel apart.
Iets over mijn hobby’s? Ik heb jarenlang hondentrainingen gegeven en daardoor ken ik ook veel mensen in de wijk. Ze komen me nu ook nog vertellen wanneer de hond is dood gegaan….
Verder zit ik op het zangkoor Archicapella. We oefenen in het Klokhuis en geven uitvoeringen in de Vredeskapel. De akoestiek is daar fantastisch en dat helpt wel een beetje! Het is niet alleen gezellig maar ook zeer ontspannend. Ik heb ook ca. 10 jaar in de commissie gezeten die het Wijkfeest organiseerde en dat was heel leuk om te doen.

Daarnaast, maar dat kan ik niet echt een “hobby” noemen, doe ik de administratie en organisatie van het horecabedrijf van mijn man Hans Richel (De Tapperij) en dat houdt me ook redelijk van de straat.
In haar etalage hangt een grote lege lijst. Annette vertelde me dat er regelmatig mensen binnen komen die zich – al gekke bekken trekkend – voor de lijst opstellen en er dan eentje naar buiten gaat om een foto te nemen. Vervolgens verdwijnen ze dan weer zonder iets te zeggen. Onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers….
Heeft u nog een mooie prent in een la of een schilderij geërfd waarvan u de lijst niet mooi vindt? Ga dan eens langs bij Annette in de Bankstraat 85.
Josephine de Vijlder