Het gezicht achter de voordeur – De Dierendokter

Voor “dit gezicht” heb ik een interessant gesprek gehad met Jelke Jan Smit, de dierendokter in de Javastraat. Jelke Jan, geboren en getogen in Den Haag, wilde altijd al dierenarts worden. In zijn jeugd liep hij vaak mee met dierenarts Immink, die begin jaren zestig de praktijk startte in de Surinamestraat, welke sinds 2001 gevestigd is in de Javastraat.

‘Na mijn studie in Utrecht heb ik eerst gewerkt in een praktijk in het Westland en toen de vorige arts/eigenaar in 2008 naar Frankrijk vertrok heb ik deze praktijk overgenomen’, zo meldde Jelke. Interne geneeskunde, maar vooral chirurgie, is zijn passie. Hij was één van de eersten die met “kijkoperaties” begon. Deze worden o.a. toegepast bij sterilisatie wat voor het dier het minst belastend is. Ook het vastzetten van de maag gebeurt via een kijkoperatie. Als chirurg doet hij o.a. wondreconstructies, castraties, bulten en ogen verwijderen en blaasoperaties.

Hij benadrukte dat een gezond gebit ook voor dieren erg belangrijk is. Beesten laten het niet merken maar kunnen ondragelijke kiespijn hebben. Een gebitsprobleem is één van de meest voorkomende aandoeningen. Hij pleit er dan ook voor dat de eigenaar het gebit van het dier dagelijks poetst met een kindertandenborstel. Eerst voorzichtig beginnen met een beetje leverworst bij de hoektanden, daarna de overige tanden en zodra het dier gewend is aan het poetsen overstappen op tandpasta!

Ik vond het indrukwekkend om te zien wat zich zoal achter deze voordeur bevindt.
Een volledig uitgeruste operatiekamer, een tandheelkundige ruimte, een opname ruimte met mogelijkheden voor intensive care en een eigen apotheek. De kliniek beschikt over digitale en dentale röntgenapparatuur waarmee de botstructuur, hart, longen, tumoren en het gebit van de dieren gemeten kunnen worden. Daarnaast is er een eigen laboratorium voor bloed- en urineanalyse.

50% van de klanten zijn expats die hun dieren regelmatig naar alle uithoeken van de wereld meenemen. Zodoende heeft hij veel ervaring met het internationaal reizen van dieren en de regels die de verschillende landen hieromtrent hanteren. Vaak moet je al weken voor vertrek beginnen met het regelen van alle formaliteiten en evt. vaccinaties.

Op mijn vraag hoe hij er nu achter komt wat een dier precies mankeert, ze kunnen wel zielig kijken maar het niet vertellen, zei Jelke dat hij, na een algemeen lichamelijk onderzoek (evt. echo, bloedanalyse of röntgenfoto) een checklijst afwerkt. Wat is de leeftijd van het dier en het ras en vooral doorvragen bij de klant. Die kent zijn of haar dier uiteindelijk het best.

Jelke is ook de vaste dierenarts van de Dierenambulance in Den Haag, de oudste dierenambulance van Nederland (opgericht in 1992). Twee maal per week bezoekt hij het hospitaal waar de dieren worden binnengebracht. De meeste dieren zijn katten maar er komen ook honden, geiten, vogels, konijnen, kippen, schildpadden en slangen.

Daarnaast werkt hij ook voor de dierenpolitie en dat is soms heftig, zo meldde hij. Hier wordt ik geconfronteerd met veel verwaarlozing en mishandeling. Dan geeft het me nog meer voldoening wanneer ik het dier er weer bovenop kan helpen.

Bent u op zoek naar een bekwame en vriendelijke dierenarts, met dito assistentes? U vindt De Dierendokter in de Javastraat op nummer 221. Men werkt op afspraak en het telefoonnummer is  070 – 3462207.
26 augustus 2015, Josephine de Vijlder (FH)