Gezicht achter de voordeur: De Zalen

Deze keer was ik te gast bij Elsemarie ten Brink, artistiek leider en Franziska Knetsch, PR medewerkster van  “De Zalen”, een nieuw cultureel  centrum dat sinds oktober vorig jaar gevestigd is in een prachtig pand aan de Riouwstraat nummer 1. Marina Wouters, verantwoordelijk voor de interne coördinatie, was in de receptie aanwezig.  Franziska had ons benaderd met het verzoek om De Zalen wat extra onder de aandacht te brengen  door middel van een publicatie op de website.  Hier heb ik, uiteraard, met plezier gehoor aan gegeven.

Ondanks het actieve flyeren en het verspreiden van de agenda lukt het nog niet helemaal om De Zalen, als nieuw cultureel centrum, ook daadwerkelijk op het netvlies van de bewoners te krijgen.

Vele euritmie studenten hebben in De Zalen, voorheen de Euritmie Academie, hun opleiding genoten. De euritmist Werner Barfod bracht in 1969 de euritmie opleiding in Den Haag tot grote bloei in het huis dat tot dan toe alleen antroposofische activiteiten en de landelijke bibliotheek herbergde. Dankzij de groeiende vraag en een aantal schenkingen konden er nieuwe zalen worden aangebouwd. In april 2014 verhuisde de euritmie academie naar de Hogeschool  Leiden.

De Stichting Euritmie, eigenaar van het pand, besloot zich in te zetten om de euritmie in het gebouw een nieuwe impuls te geven en de zalen te openen voor een samenwerking met andere kunsten.
Zo studeren er wekelijks kinderen van de Russische en Engelse muziekscholen die hier ook uitvoeringen geven.

In De Zalen, vier grote en vier kleine, worden concerten en cursussen gegeven en exposities gehouden. Ook is een aantal activiteiten van de, inmiddels gesloten,  Vredeskapel  naar De Zalen verhuisd. De Zalen kunnen tevens per dagdeel worden gehuurd voor vergaderingen en andere activiteiten.

Iedere dinsdag is er Euritmie voor Ouderen (er zijn deelnemers van 94!) en iedere vrijdag geeft Elsemarie de cursus Vitaal in De Zalen. Ook voor kinderen tussen 4 en 13 jaar is er een speciale cursus.  Euritmie, hetgeen mooie of harmonische beweging betekent, is een expressieve danskunst die in het begin van de 20e eeuw in Duitsland en Zwitserland in de kringen rond Rudolf Steiner – de grondlegger van de antroposofie –  ontstond. De euritmie is wel het kloppend hart van De Zalen gebleven, zo meldde Elsemarie. Een aantal van de zalen is voorzien van een speciale (zwevende) houten vloer om het dansen te vergemakkelijken. Euritmie probeert zichtbaar te maken wat er “achter” de muziek of taal verborgen zit. Zowel Elsemarie en Franziska hebben de 4-jarige HBO opleiding voor Euritmist afgerond.

Onze vitaliteit is in gevaar, zo meldde Elsemarie. Haast, stress en burnout zijn aan de orde van de dag. Veel mensen komen nauwelijks tot rust en slapen niet lang genoeg. Door euritmie maak je de energiebanen vrij, de zenuwen komen tot rust en na de oefeningen merk je het resultaat en ga je met nieuwe energie door het leven.

Op de begane grond bevindt zich een (volledig gerenoveerde)  lounge die ook voor feesten en partijen kan worden afgehuurd.  De “Meisjes van Spijs” verzorgen de bezoekers hier met hun biologische catering.

Wilt u meer informatie over de activiteiten,  zoekt u een geschikte vergaderruimte in de buurt of heeft u binnenkort iets te vieren? Kijk dan op de website van De Zalen: www.dezalen.nl
 Josephine de Vijlder