Gezicht achter de voordeur: Galerie Dick van Straten

Voordat ik, voor een nieuw “Gezicht” in de Nieuwsbrief, bij een ondernemer over de drempel stap, kijk ik altijd even of men een website heeft, hetgeen meestal wel het geval is.

Op de website van Galerie Dick van Straten, mooi vormgegeven en, vanwege de alfabetische volgorde ook zeer overzichtelijk, vond ik o.a. dat de collectie bestaat uit ruim 300 schilderijen en aquarellen van bekende kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Ik zag er echter ook een Herman Brood. Op mijn vraag of Herman er wel “tussen paste” antwoordde de heer van Straten dat hij ook een kleine collectie heeft van moderne kunst (o.a. Corneille).

De modern ingerichte galerie, gevestigd in een monumentaal pand aan de Javastraat 72, beschikt over 140 m2 expositieruimte waar landschappen, zeegezichten, veel schilderijen uit de Romantiek en van de “Haagsche School” te bewonderen zijn.

De heer van Straten vertelde me dat hij al meer dan 25 jaar in de kunsthandel werkzaam is. Ik ben er min of meer mee opgegroeid. Mijn vader verzamelde al schilderijen waarvan er een groot aantal in zijn restaurant in Rijswijk terecht kwam. Ook de handelsgeest zat er al vroeg in. Als klein jochie verkocht ik al opgeknapte brommertjes aan mijn vriendjes. Ik heb vele jaren vanuit huis gewerkt en ik werk samen met verschillende gerenommeerde veilinghuizen. Sinds september vorig jaar zijn we hier aan de Javastraat gevestigd. Tegenwoordig gaat veel van de verkoop, zowel binnen Nederland als daarbuiten, ook via de website.

De galerie beschikt, naast de algemene ruimte, over een aparte “Haagsche” en een “Azië” kamer. Ik ben gespecialiseerd in kunst van Hollandse schilders die in het voormalige Nederlands Indië en Azië gewoond en gewerkt hebben. De schilderijen zijn heel kleurrijk. Er is veel vraag naar en, mede door de opkomende economieën in het Verre Oosten, gaan er ook veel kunstwerken weer terug richting het Verre Oosten.

Men kan hier ook terecht voor restauraties. Ik maak de schilderijen wel zelf schoon. Veelal is een oppervlakte schoonmaak al voldoende om het schilderij weer helder te maken. Wanneer er meer moet gebeuren besteed ik het uit bij mijn restorator.

De galerie is geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur en elke zondag kan men er een gratis taxatie of restauratie advies krijgen. Volgens de heer van Straten is dit erg populair want er komen altijd heel veel mensen op af.

Bent u op zoek naar een mooi schilderij boven de nieuwe sidetable of voor de muur waar u al zo lang iets moois voor zoekt? Kijk dan eerst even op de website https://www.galeriedickvanstraten.eu/ en ga dan langs aan de Javastraat 72 (verhuisd inmiddels. Opm.red.).

Josephine de Vijlder