Gezicht achter de voordeur: Makelaardij Van Eijk

In het archief van onze website, onder het kopje “buurtbewoners”, vond ik een artikel van enige jaren geleden (mei 2008) waarin werd gesproken over de frisse start van de samenwerking tussen Elmer van Soest en Ron Timmermans. Sindsdien is er echter wel het een en ander veranderd. Niet alleen hebben we inmiddels een goede kroeg in de wijk waar je je op zondagmiddag kunt vertonen en waar ze nog live-muziek hebben ook (stond in 2008 nog op het wensenlijstje van Elmer) maar is ook de samenwerking met Ron Timmermans inmiddels verleden tijd. Een “hernieuwde” kennismaking met van Eijk Makelaardij leek mij derhalve een goed idee.

Het kantoor, dat in 1972 werd opgericht door Hannie van Eijk (overleden in 2007), is dus al meer dan 40 jaar actief in Den Haag en omstreken. Volgens de website kenmerkt van Eijk Makelaardij zich door professionele aanpak en inlevingsvermogen. Verder las ik op de site dat in de afgelopen jaren is gebleken dat een gerichte en persoonlijke benadering de beste resultaten oplevert.

Dit werd ook volmondig beaamd door Elmer. Je moet van mensen houden om dit vak te kunnen beoefenen. Als makelaar speel je een belangrijke rol bij de aanschaf van een huis en kun je mensen behoeden voor problemen. Je moet ook regelmatig adviseren transacties niet te doen. Wij zorgen voor een compleet dossier met onder andere plattegronden, een bouwkundig rapport, eenbodemonderzoek en een bestemmingsplan. Elmer heeft er wel wat moeite mee dat de wereld steeds “ juridischer ” wordt. Het is natuurlijk uitstekend dat alles moet worden vastgelegd en in detail wordt nageplozen maar het brengt ook een enorme administratieve rompslomp met zich mee endat is “niet zijn ding “. Ik ben liever op pad en met mensen in contact dan dat ik achter mijn bureau zit. Daarom was de samenwerking met Hannie ook zo prettig, zij was administratief erg goed. Wij vormden een unieke combi: zij was graag op kantoor en ik was graag buiten.

Samen met Marieke Alberts (de dochter van Hannie) en 2 parttime krachten runt Elmer de makelaardij. Ik heb altijd al makelaar willen worden. Ik houd van architectuur en bouwkundige zaken, contact met mensen en werken met mijn handen. Vandaar dat ik ook een passie heb voor koken en oude Engelsesportauto’s want daar komt, voor beide takken van sport, ook techniek bij kijken. Ik sleutel al jaren aan mijn MG uit 1930. Geen idee wanneer ik er ooit in zal kunnen rijden maar het sleutelen aan de auto vind ik fantastisch en ontspannend.

Wij zijn met ons kantoor ooit begonnen op nummer 99. Vandaar verhuisden we naar nummer 107 en toen hoorden we – net voordat we dat pand gingen verbouwen – dat nummer 109 te koop zou komen. Op de beneden verdieping is nu het kantoor gehuisvest en daarboven bevinden zich 3 appartementen die aan expats worden verhuurd.

Volgens Elmer kopen expats tegenwoordig steeds vaker een huis omdat ze langere contracten hebben. In het Statenkwartier is zelfs 40% van de bewoners expat!

Van Eijk, die volgens Elmer geen last heeft van de “overbuurman” (we zitten niet in elkaars vaarwater want wij richten ons meer op residentieel onroerend goed), verkoopt voornamelijk huizen in Den Haag West, waaronder de Archipel, Willemspark en het Statenkwartier vallen.

Volgens het artikel uit 2008 behoort de Archipel/Willemspark tot de Top-10 van Neerlands meest populaire woonwijken. Volgens Elmer is dit enigszins overtrokken maar dat de wijk tot de Top-3van Den Haag behoort is buiten kijf!

Bent u op zoek naar een woning en stelt u prijs op een afgewogen,vakkundig advies? Loop dan even binnen bij van Eijk Makelaardij aan de Bankastraat 109.
Josephine de Vijlder. (30 juni 2014, FH)