Gezicht achter de voordeur: Petros Horvers

Deze keer was ik op bezoek bij onze nieuwste “aanwinst” in de wijk: opticien Petros Horvers. Op zijn website had ik al gevonden hoe hij aan zijn Griekse voornaam is gekomen. Heel eenvoudig, zijn moeder is Grieks en na veertig jaar in Nederland is zij weer naar Griekenland teruggekeerd.Petros heeft kwaliteiten in huis die hem bij zijn werk goed van pas komen. “Ik ben ooit begonnen als fijn- instrumentmaker, ben goud gaan smeden en koos vervolgens om als opticien aan het werk te gaan.”
Mijn eerste baan als opticien was bij Ergra op de Laan van Meerdervoort en vervolgens bij verschillende opticiens gewerkt om ervaring op te doen. Uiteindelijk heb ik in 1997 Van der Snoek Optiek op het Westeinde overgenomen. Deze winkel bestond al sinds 1926 en was een begrip in Den Haag en omstreken.

Na meer dan 18 jaar op het Westeinde vond Petros het tijd om op een andere locatie verder te gaan Hij vond de locatie in de Bankastraat; “Waar ik heel blij mee ben want de buurt spreekt me ontzettend aan en ik voel me er al helemaal thuis”.
Omdat Den Haag een “internationale” stad is heeft Petros – evenals de andere ondernemers in onze Archipel/Willemspark – een zeer gevarieerde klantenkring. Van buurtbewoners, politici, zakenlui en ambassadeurs tot leden van het Koninklijk Huis.

Petros heeft brillen van diverse merken die hij inkoopt op nationale en – internationale beurzen. Ik wissel graag snel van collectie want ik vind het leuk om steeds een nieuw aanbod in de winkel te hebben. Hij maakt op aanvraag, ook brillen op maat. Deze kunnen van goud (desgewenst met inleg van edelstenen) of buffelhoorn gemaakt worden.
Naast zijn eerder genoemde kwaliteiten maakt Petros, in zijn vrije tijd, ook meubels. De houten vitrines in zijn zeer verzorgd uitziende winkel zijn door hem ontworpen en gemaakt evenals de indrukwekkende lamp die volledig bestaat uit oude monturen. Je moet maar op het idee komen.
De speciale meetapparatuur bij Petros completeert uw bezoek aan deze opticien. De gebruikte apparatuur meet bijvoorbeeld nauwkeurig de oppervlakte van uw hoornvlies (om vervolgens een perfect passende lens te adviseren). Maar de apparatuur kan ook snel een afwijking constateren. Petros heeft nauwe banden met oogartsen en kan dus direct doorverwijzen. De voordelen spreken voor zichzelf.
Bij Petros The Hague kunt u dus niet alleen terecht voor een bril maar ook voor contactlenzen, oogmetingen, oogonderzoek en reparaties van monturen.
8 februari 2014, Josephine de Vijlder (FH)