Gezicht achter de voordeur: The Printer

In de komende afleveringen wil ik een aantal ondernemers uit de wijk Willemspark bij u onder de aandacht brengen. Mijn eerste “slachtoffer” is Dizzy de Wijngaert (links voor op de foto), eigenaar van The Printer Copy Service in de Frederikstraat.
Ik ben in Amsterdam geboren en getogen (en dat kun je wel horen!), heb eerst Economie gestudeerd, maar dat vond ik te vaag en ben toen overgestapt naar Fiscaal Recht. Samen met een vriend heb ik een administratiekantoor gerund waarbij hij de boekhoudkundige en ik het fiscale gedeelte voor mijn rekening nam. Ik woonde in mijn studententijd in Amsterdam naast een kopieerwinkel en zag er altijd dikke auto’s voor de deur staan terwijl ik ’s avonds tot laat achter de bar van een café moest staan ploeteren om wat extra centen te verdienen tijdens mijn studie. Daar is dus ongetwijfeld al de kiem gelegd….  Hoe komt een ras-Amsterdammer nu in Den Haag terecht? Heel eenvoudig, vanwege een fiscaal-juridisch project waarvoor ik gevraagd werd. Vervolgens ontmoette ik hier een leuk meisje, mijn huidige echtgenote, en zo blijf je dan hangen, nietwaar?

In 1982 opende ik mijn eerste zaak in de Dr. Kuyperstraat en ben in 1988 met de winkel verhuisd naar deze locatie in de Frederikstraat. In Den Haag en Leiden hebben we 2 winkels en ook in Voorburg en Rijswijk hebben we een vestiging. De zaak in Rotterdam heb ik net verkocht. Ik had wel 50 winkels willen hebben maar door ziekte is dat er toen niet van gekomen en nu heb ik inmiddels een leeftijd bereikt waarop je weer een beetje gaat afbouwen. Ik heb een heerlijk huis in Portugal waar ik een deel van het jaar verblijf. Ik word zelf niet gehinderd door enige grafische kennis maar mijn medewerkers hebben die kennis uiteraard wel in huis. In de beginjaren maakten we alleen kopieën. Wel 50 miljoen (!)  per jaar, waaronder veel lesmateriaal.

Dat is inmiddels verleden tijd en zo gingen we van copyshop naar drukwerk en printservice. We kunnen printen op papier, stof, hout, tegels, mokken, tassen, vlaggen, textiel, fietskratten (!) en zelfs een hele deur kunnen we op de printer leggen. Je kunt het zo gek niet bedenken. We importeren de mokken en tegels uit het Verre Oosten, met name uit China, en dat doe ik zelf. Ik vind China een heerlijk land dus deze reisjes laat ik me niet ontnemen. Printen in kleur, zowel op klein als groot formaat, is nu onze “core business”. “Printing on demand” (waar blijft onze moedertaal?), zijn nu de gevleugelde woorden waarbij de klant zelf het aantal prints bepaalt. Bij drukwerk gaat het altijd om grote hoeveelheden want voor kleine aantallen zet een drukker zijn persen immers niet aan.

We beginnen nu met een ander concept waarvoor inmiddels een deel van de winkel is afgescheiden, compleet met een aparte ingang. Hier gaan 2 nieuwe medewerkers  mobieltjes, smartphones en tablets repareren, met name die buiten de garantieperiode vallen. Zij zijn tevens gespecialiseerd in zg “data recovery”, het terughalen van gegevens wanneer de smartphone bijvoorbeeld in het water is gevallen. Ik heb me laten vertellen dat de dag na Koninginnedag, of Koningsdag moet ik nu zeggen, het drukst is want dan vallen er kennelijk nogal wat op de grond. Ik zorg in ieder geval dat we dan open zijn! Bent u op zoek naar een mok met een persoonlijke opdruk, een mooie fotowand voor in de gang of heeft u problemen met uw smartphone? Ga dan langs bij The Printer Copy Service of Smartphone Repair in de Frederikstraat 74 resp 76.
Josephine de Vijlder