Gezicht achter de voordeur: woonwinkel Minty

Hoewel het, in eerste instantie, mijn bedoeling is om iets te vertellen over het werk van de eigenaar, c.q. eigenaresse van bedrijven en winkels in de Archipel/Willemspark buurt, vind ik het ook heel leuk om iets meer achtergrondinformatie te krijgen want dat kan soms heel verrassend zijn. Zo blijkt Mária de Iongh, eigenaresse van Minty, na een periode als röntgenlaborante in het Rode Kruis ziekenhuis, 10 jaar lang als doktersassistente bij de psychiatrische inrichting Schakenbosch gewerkt te hebben.

Ik werkte bij de somatische dienst waar de patiënten eerst lichamelijk gescreened werden voordat ze werden opgenomen. Omdat de inrichting nogal afgelegen lag en ik regelmatig alleen op kantoor was, nam ik stiekem mijn labrador mee. Wanneer ik de auto van mijn baas hoorde aankomen klom ik snel met de hond uit het raam en stopte hem dan in de auto totdat hij weer weg was. Hij heeft het, voor zover ik me kan herinneren, nooit geweten…

Vervolgens kwam ik iemand tegen met een groothandel in stoffen en daar heb ik ook weer 10 jaar gewerkt. Hoewel werken in de psychiatrie mij heel  veel voldoening heeft gegeven merkte ik dat stoffen toch wel mijn “passie” zijn.  Rond de Kerst 2006 liep ik hier langs en zag dat dit pandje leeg stond. Na twee jaar ben ik hier toen voor mezelf begonnen. Op mijn vraag hoe ze aan de naam “Minty” gekomen was antwoordde Mária dat het oorspronkelijk de naam van een succesvol Engels stoelenbedrijf was, het “lekker in de mond” ligt en bovendien makkelijk te onthouden is. Daar kon ik weinig tegenin brengen.

Ik koop rechtstreeks bij de weverijen partijen op en daardoor kan ik stoffen die normaal € 70 of € 80 kosten, verkopen voor slechts € 19,99 per meter.  Het enige nadeel is dat ik de stof niet meer kan bijbestellen dus op-is-op. Ca. 20% van mijn voorraad bestaat uit duurdere stoffen.

Mede door de crisis vonden ook inwoners uit Laren, Bloemendaal en Wassenaar de weg naar onze winkel. We leveren goede kwaliteit en zijn goedkoper dan de groothandel dus wat wil je nog meer?

Mária verkoopt merken als Designers Guild en Ralph Lauren maar ook linnen dat ze uit Noord-Frankrijk haalt. Mijn dochter Kari doet de PR en zorgt voor de “modernere” stoffen zoals b.v. de Ikat stoffen met een soort Indianenprint die nu helemaal “hot” zijn.

Wij kopen, via beurzen, stoffen uit Amerika, Spanje, India en Italië. Frankrijk bezoek ik zelf. We hebben een snel wisselende voorraad maar er is altijd zo’n 12.000 meter stof aanwezig wat, met 30 meter per rol, neerkomt op maar liefst 4000 rollen!

Bent u op zoek naar nieuwe gordijnen of een mooie stof om het oude – maar nog zo comfortabel zittende – bankstel mee te bekleden? Loop dan eens binnen bij Minty aan de Frederikstraat nummer 3.
Josephine de Vijlder