Het gezicht achter de voordeur: Annelies van den Ende

Ditmaal was ik te gast bij Annelies van den Ende, eigenaresse van de kaaswinkel Zuivelland in de Bankastraat. Hoewel ik zelf een groot liefhebber ben van kaas heb ik er totaal geen verstand van. Ik proef het verschil tussen jonge en oude kaas maar veel verder kom ik niet. Na mijn bezoekje aan Annelies ben ik echter een stuk wijzer geworden. Ze sprak er met zoveel enthousiasme, passie en kennis over dat ik direct zin kreeg om desnoods een hele kaas mee naar huis te nemen…

Omdat ik graag een brommertje wilde kopen begon ik op mijn vijftiende, toen ik nog op de Middelbare School zat, met een bijbaantje op de kaasafdeling bij Albert Heijn in mijn toenmalige woonplaats Nieuwerkerk. Tijdens mijn studie Culturele Maatschappelijke Vorming Kunst en Cultuur (voorheen heette dat Vrijetijdskunde) heb ik 5 jaar in een theatercafé gestaan wat ik ook met veel plezier heb gedaan.

Maar ik vond kaas toch wel een erg leuk product en toen ben ik, in Rotterdam, zomaar bij een kaaswinkel van Zuivelland binnengestapt en daar werd ik direct aangenomen voor de zaterdagen en mijn vakanties. Ik had inmiddels een auto en werd vervolgens het hele land doorgestuurd om her en der bij Zuivellandwinkels bij te springen. Zo ben ik uiteindelijk in de Theresiastraat terecht gekomen, liep een leuke man tegen het lijf en ben dus in Den Haag gebleven.
Na mijn studie ging ik op zoek naar een baan maar ik kwam er al snel achter dat ik toch liever “eigen baas” wilde zijn en kaas was nog steeds mijn grote passie. Met kaas “eet je het land”. Zelfs in Nederland is er verschil in smaak tussen kaas uit Noord Holland, Zuid Holland of Friesland. Dat komt door het soort gras dat de koe eet.

Ik heb eerst 3 jaar als medewerkster hier bij Zuivelland gewerkt en 7 jaar geleden heb ik de winkel overgenomen van de toenmalige eigenaren. Annelies is gespecialiseerd in Boerenkaas die wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk van één en dezelfde veestapel. Ze verkoopt daarnaast maar liefst 280 buitenlandse kaassoorten en 60 Hollandse specialiteiten waaronder haar eigen “Madurodammertje”, zoals de naam al doet vermoeden, een klein rond kaasje. En van al die kazen heeft ze nog verstand ook!

In 2010 won Annelies de Prijs voor Beste Boerenkaas Winkel in Nederland. Omdat Den Haag de grootste kaaswinkel-dichtheid in Nederland heeft was ze daar terecht trots op. In 2011 werd ze door het Vakcentrum Food & Delicatessen uitgeroepen tot de Beste Buitenlandse Kaasspecialist. Ze is Bestuurslid van het Franse Kaasgilde en geeft her en der workshops over kaas. Daarnaast is ze ook Bestuurslid van de onlangs opgerichte Archipel Ondernemers Club waarover in de laatste Nieuwsbrief al melding is gemaakt.

Mijn klantenkring is heel divers. Uiteraard veel mensen uit de wijk, veel Ambassadeurs, vrouwen van Ministers, Bekende Nederlanders die in de Archipel wonen (nee, ik noem geen namen) en ook veel Expats. Allemaal leuke en vriendelijke mensen wat het werken in mijn winkel hier in de Archipel heel aangenaam en gezellig maakt.
Heeft u binnenkort een feestje waarbij een kaasplateau eigenlijk niet mag ontbreken of bent u op zoek naar een “echte” kaas, loop dan eens binnen bij Annelies. Zij kan u als geen ander adviseren. Ik heb – wederom aan het lijnen – haar 20+ kaas uitgeprobeerd en die smaakte, zoals Annelies beloofd had, héél anders dan de kaas van de supermarkt!
Josephine de Vijlder