Het zomernummer komt eraan

Ook Robert van Asten gaf zijn zolderkamer een opknapbeurt, zodat hij de afgelopen maanden thuis kon werken. Even was de wethouder van mobiliteit wat minder mobiel. Daarom had hij voldoende tijd voor Haagse Historie.

Hoewel Van Asten graag eens had rondgelopen in de tijd van de grote uitbreidingen van de negentiende eeuw, realiseert hij zich dat Den Haag compact is gebleven. Daardoor kun je overal komen met de fiets, maar zijn de straten vol geslibd met auto’s. De oplossing: auto’s de straat uit en ruim baan voor de fiets. Want gelukkig is fietsen is niet langer een hobby van de elite, zoals eind negentiende eeuw. Die trok er in clubjes op uit om de benen te strekken, met regelmatige stops voor een (bij voorkeur alcoholische) versnapering – het aantal ongelukken was dan ook groot.

U kunt erover lezen in dit nummer, waarvan het thema is gewijd aan de stad in beweging. Geschiedenisliefhebber Van Asten is onze gastredacteur.

Wij leggen ook uit waarom Den Haag twee gelijkwaardige stations heeft, hoe de Romeinen dit gebied konden doorkruisen en wat er in de loop der jaren zich voortbewoog op het Binnenhof – van controversiële koetsen tot een fietsende premier. De rubriek Eerder gehoord gaat over de Spaanse griep van 1918. Vooruit, u mag naar een museum, die we in dit nummer steunen met extra aandacht.

In het zomernummer van Haagse Historie leest u de volgende onderwerpen:

Wethouder Robert van Asten:
‘Den Haag is te klein voor al die auto’s.’

Treinen naar de hofstad
Hoe komt Den Haag aan twee stations?

Beeldverhaal
Van tractor tot fiets: Beweging op het Binnenhof

Romeinse wegen
Den Haag was uitstekend te bereiken

Ik was erbij
Ruim baan voor de fiets

Wonderkamer
De buitenschool & Bier om in te bijten

Stadsherstel
Een hofje aan het eerste Haagse woonerf

Wapenborden van het Gulden Vlies
Riddertop in de Grote Kerk

Eerder gehoord
Geen gewoon griepje. Over de Spaanse griep in 1918

Alleen voor de rijken
Opkomst en ondergang van de Haagse privébanken

Vitrine
Professor Cleveringa & Draag bij aan de Corona-collectie

Beeldgeheim
Twee jongens op een podium.