Herdenking moord gebroeders De Witt

historie
De Plaats, bij de Hofvijver, Den Haag Google Maps

Op zaterdag 20 augustus om 12:00 uur opent burgemeester Jan van Zanen het evenement ‘De Witt of Oranje’. Iedereen is daarbij welkom rond het standbeeld van Johan de Witt op de Plaats, tegenover de Hofvijver. Dat is precies de plek waar 350 jaar geleden raadpensionaris Johan en zijn broer Cornelis gedood en gelyncht werden door een moordlustige menigte.

Het programma belicht het Rampjaar 1672 waarin de Republiek in oorlog was met Engeland, Frankrijk en twee Duitse staten. Als leidsmannen boden de gebroeders De Witt onvoldoende tegenmacht. De regenten waren radeloos en het land leek reddeloos. Steeds meer mensen eisten prins Willem III als leider en legeraanvoerder. In de verdeelde natie bestreed men elkaar met bedreigingen, nepnieuws en complottheorieën. De ruige pamflettenoorlog van toen is te vergelijken met de polariserende social media-strijd van nu.

Muziek, kunst en theater
Die tweezijdige machtsstrijd wordt verbeeld met muziek, kunst en theater. Op beeldscherm is stadsbeiaardier Gijsbert Kok live te zien en te horen tijdens zijn carillonbespeling in de Grote Kerk. Magistrale schilderijen vertellen het ware Haagse verhaal en de koperblazers van Tavenu Loosduinen voeren daarbij de boventoon. Gastvrouw Eveline van Rijswijk gaat in gesprek met raadpensionaris Johan de Witt, zijn rivaal prins-stadhouder Willem III en de Haagse filosoof Spinoza. Ook is er een ontmoeting met journalist Wouke van Scherrenburg, bekend van onder meer ‘Den Haag Vandaag’ en de tv-serie ‘De Strijd om het Binnenhof’(2021).

Middagprogramma
De moord op de gebroeders De Witt wordt gedurende de hele dag gevarieerd herdacht in Vredesstad Den Haag. Na het programma op de Plaats verzorgt Gilde Den Haag vanaf 14:00 uur drie gratis stadswandelingen ‘De Haagse sporen van Johan en Cornelis de Witt’. Verder is er in de Waalse Kerk op Noordeinde 25 vanaf 14:00 uur een gratis doorlopende rondleiding, met om 15:00 uur het gratis barokconcert ‘The Royal Sound of 1672’.

Informatie programma: https://www.haagsehistorie.nl/nieuws/activiteiten-rampjaarherdenking

Stichting Haagse Historie en Erfgoed