Ied van der Mersch

Pied-à-terre: praktijk voor reflexzone-therapie.

We leven in een hectische, jachtige tijd waarin veel van de mens wordt verwacht. Dat de druk in onze samenleving toeneemt, is niets nieuws. Vaak wordt echter vergeten dat regelmatig tijd nemen voor jezelf, noodzakelijk is voor het evenwicht.Door die alsmaar ervaren druk ontstaan dikwijls lichamelijke en geestelijke klachten.

Natuurlijke geneeswijze
Refexzone-therapie is een milde behandelwijze om het zelfherstellende vermogen van het lichaam te stimuleren en de disbalans te herstellen. Het is een natuurlijke geneeswijze, die ervan uitgaat dat alle organen, spieren, klieren en andere delen van het lichaam corresponderen met bepaalde zones in de voeten, maar bijvoorbeeld ook in handen en oren. Door massage van deze zones vindt er een reactie plaats in het corresponderende gebied, waardoor de doorbloeding daar verbetert en afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Hierdoor kunnen klachten verholpen of verlicht worden.

Lichamelijke en emotionele constitutie
Schrijfster van dit artikel gaat voor een behandeling naar Ied van der Mersch die zich onlangs met haar praktijk Pied-à-Terre heeft gevestigd als reflexzone-therapeute. Zij is aangesloten bij de beroepsvereniging VNRT (Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten). Via een vriendin, die haar jarenlang als oefenobject gebruikte, werd haar interesse voor deze geneeswijze gewekt. Vier jaar geleden besloot Ied om de vierjarige HBO opleiding bij de stichting Phoenix te volgen, die zij  vorig jaar afsloot. Een opleiding waarnaast in de klassieke reflexzone-therapie, ondermeer ook onderricht werd gegeven in de traditionele Chinese geneeswijzen en de neuroreflexzone-therapie, die zijn werking direct op het zenuwstelsel heeft.

Een totaal andere branche dan waarin zij al jaren haar dagelijks brood verdient, namelijk op de Communicatieafdeling van AEGON.

Na plaatsgenomen te hebben in een comfortabele stoel, gaan de schoenen uit. De voeten worden aandachtig bekeken, waarna de massage met een heerlijke lavendelolie begint. Heel rustig en gelijkmatig worden de voeten één voor één behandeld.

Ondertussen legt Ied uit dat voeten veel vertellen over de conditie (rechter voet) en constitutie (linker voet) van het lichaam. “De voet bestaat uit drie delen: de bovenpool is de opname- of denkpool, de middenpool is de verwerking- of gevoelspool en het onderste deel, de hiel, is de uitscheiding- of daadkrachtpool. De verhouding tussen de polen is in het gunstigste geval gelijk. Toch is dat vaak niet zo. Een ‘doener’ zal vaak een wat langere onderpool hebben dan een denker. En dit heeft dan ook weer invloed op de lengtes van de andere polen. Ook zegt de kleur en de vochtigheidsgraad iets over de conditie van de reflexzones die in het betreffende  gebied liggen’.

Er bestaat ook een duidelijk verschil tussen de linker en de rechtervoet. Zo geeft de linker voet aan hoe je op de wereld bent gezet, je constitutie. Je rechter voet vertelt meer over de conditie, die is opgebouwd uit de constitutie en alle factoren en gebeurtenissen van na de geboorte. Zo kan bijvoorbeeld de bovenpool, waar aan de buitenkant de reflexzone van het schoudergebied zit, aan de linker voet smaller zijn dan aan de rechtervoet. Dit kan betekenen dat die persoon in het dagelijks leven meer op zijn schouders neemt dan hij in aanleg aan kan. En daardoor kan hij klachten krijgen. Door het verwerkingsgebied (de middenpool, waar zich vooral de reflexzone van de darmen bevindt) met een speciale massagetechniek te stimuleren worden bepaalde zaken losgelaten. Terwijl door stimulatie van het actiegebied overactieve mensen zich meer kunnen ontspannen en mensen zonder fut als reactie wat meer gaan ondernemen.

Geschikt voor iedereen
Refexzone-therapie is in principe geschikt voor iedereen en kan helpen tegen chronische klachten, nek- rug- en schouderklachten maar ook stress, hoofdpijn of migraine, slaapproblemen of overgangsklachten. Tijdens en na de zwangerschap kan de hormoonhuishouding nog wel eens uit balans raken. Hierop kunnen klachten ontstaan waarop reflexzone-therapie een gunstige uitwerking kan hebben en verlichting kan brengen.

Bij het eerste consult vindt er een intakegesprek plaats..’Hierbij komt ook de voeding aan de orde, want dat is vaak een reden waarom er klachten ontstaan’, zegt Ied. Vaak is hoofdpijn de oorzaak daarvan. Op basis van de klachten wordt een behandelplan opgesteld en de gezamenlijke doelstelling besproken. Een deel van de klachten wordt veroorzaakt door een bepaalde leefstijl. Duidelijk is dat met de behandeling alleen een optimaal resultaat wordt bereikt als de cliënt ook bereid is om die op bepaalde punten aan te passen. ‘De reactie op een behandeling kan soms zowel lichamelijk als emotioneel heftig zijn. De behandeling stimuleert de afvoer van afvalstoffen en dat kan zich uiten in tijdelijke verergering van de klacht, korte hevige verkoudheid, diaree of zelfs huilerigheid,’ aldus Ied.

Meestal bestaat een behandelcyclus uit zes behandelingen van circa een uur. Tussen iedere behandeling zit een week, maar dat kan afwijken naar gelang de aard en ernst van de klacht. Daarna kan de behandeling naar keuze worden voortgezet. Dat werkt ondersteunend en preventief. De kosten voor een behandeling bedragen

€ 50,-. Reflexzone-therapie valt onder de natuurlijke geneeswijzen en wordt door een aantal verzekeringen (gedeeltelijk) vergoed.

Schrijfster heeft voor een ontspanningsmassage gekozen. Na een massage van ruim een uur verlaat ik ontspannen het pand en heb het gevoel op roze wolkjes te lopen. De kosten van deze massage bedragen € 35,-.

U kunt, na telefonische afspraak, bij Ied van der Mersch terecht op vrijdag overdag of ’s avonds:  Frederikstraat 765, T 06-12464835, E iedvdmersch@online.nl

MW, september 2008