Gezicht achter de voordeur: Cantaloup

Dit keer sprak ik met Barbara, Annemarie en Christine, 3 leden van het Bestuur dat, vooralsnog, uit 8 leden bestaat. Eén van de bestuursleden gaat ons verlaten, meldde Barbara, omdat haar kinderen inmiddels al (te) groot zijn. Het bestuur bestaat uit louter vrouwen (!) , jonge moeders die zich op vrijwillige basis inzetten voor de speeltuin en het daarbij behorende clubhuis. Wij hebben min of meer ons “eigen netwerk” . Wanneer we de kinderen naar school of naar de sportverenigingen brengen komen we uiteraard ook andere ouders tegen die ons vervolgens weer kunnen helpen bij het organiseren van activiteiten.

De enige man in ons midden is Ben, onze buurman en steun en toeverlaat. Wel een vermelding waard! We kunnen altijd op hem rekenen, hij is hier bijna dagelijks en  helpt ons bij allerlei klusjes. Wanneer hij er niet zou zijn dan konden we hier de boel wel sluiten. Ook de buurtbewoonsters Diny en Yvonne zijn erg betrokken bij de speeltuin en de activiteiten die er plaatsvinden. Zij zorgen ook voor het openen en het sluiten van de poort zodat er ’s nachts geen “ongewenste vreemdelingen” kunnen rondhangen.

Al meer dan 38 jaar is de speeltuin gevestigd aan de Cantaloupenburg 26-A. November vorig jaar is de speeltuin, op kosten van de Gemeente, vernieuwd. De leerlingen van de aangrenzende Willemspark school mogen er ook gebruik van maken. Je vindt er de gebruikelijke attributen zoals klimrek, schommel en glijbaan. Maar ook een babyschommel, een voetbalveld voor de grotere kinderen, twee trampolines en een peuterbadje. In de zomermaanden worden de sproeiers aangezet waarmee het badje met water wordt gevuld. Dat oefent  een enorme aantrekkingskracht uit en omdat er dan ook nog ijsjes worden verkocht  is het feest compleet, natuurlijk.

Het bestuur organiseert jaarlijks een aantal evenementen die gretig aftrek vinden. Zo is er op 11 november “Sint Maarten”, de naamdag van de heilige Sint Martinus. De kinderen worden in het clubhuis onthaald op warme chocola en erwtensoep en daarna gaan ze in groepjes met lampionnen langs de huizen om snoep of fruit te bemachtigen. De buurtbewoners worden vooraf ingeseind zodat zij allerlei lekkers in huis kunnen halen!

Vorig jaar hadden we maar liefst 120 kinderen voor St. Maarten, meldde Barbara. Op 22 november is er een Sinterklaasfeest. Wij vragen hier een bijdrage van € 5 per kind voor waarmee we de kosten min of meer kunnen dekken en ook nog een klein cadeautje kunnen kopen. Ook dit is heel populair en tegenwoordig komen ook de “expats” met hun kinderen op deze “Nederlandse” traditie af.
Op 2e Paasdag gaan we met de kinderen eieren zoeken en in juni organiseren we de “nationale straat speeldag”.  De straat wordt afgesloten voor het verkeer en de kinderen kunnen aan allerlei activiteiten deelnemen. De buurtbewoners, ook die zonder kinderen,  vinden het leuk en doen actief mee. De buurtagent houdt dan ook een oogje in het zeil.

De stichting is afhankelijk van gemeentesubsidies en donateurs. Derhalve is de verhuur van het clubhuis een belangrijke extra inkomstenbron. Het clubhuis kan, zowel overdag en ’s avonds, worden afgehuurd voor een feest of andere activiteiten zoals schilderles, knutselclub, muziekclub, theaterworkshops, vergaderingen etc. Er is maximaal capaciteit voor 30 personen. Heel populair zijn de kinderpartijtjes op zaterdag- en zondagmiddag. We zijn de eerstkomende maanden al volgeboekt, zei Barbara trots. Voor kinderpartijtjes is het clubhuis ideaal want, door de sobere inrichting, kunnen ze er weinig schade berokkenen. Na afloop een dweil over de vloer en klaar is Kees! We zouden het hier binnen graag wat gezelliger willen maken, zei Barbara, maar de (gemeente)centjes zijn op dus we moeten maar even roeien met de riemen die we hebben.

Voor de catering moet men zelf zorgdragen. Het clubhuis beschikt wel over een waterkoker, koffiezetapparaat, koelkast, 2-pits gasstel en voldoende borden, bestek, glazen etc.
Wilt u “vriend” worden van de Cantaloup of zoekt u een ruimte voor een vergadering of een kinderfeestje? Kijk dan even op de website www.clubhuiscantaloup.nl
 Josephine de Vijlder