Opsporing verzocht

Misschien zet ik u met deze titel een klein beetje op het verkeerde been…
De beide heren op de foto, mijn buurman Jan Caro en overbuurman Marinus Geradts, zijn geen lid van een criminele organisatie maar rechtschapen burgers en buurtbewoners die, net als ikzelf, al enige jaren actief zijn als vrijwilliger voor het Aandachtscentrum in het centrum van Den Haag. Marinus heeft mij 5 jaar geleden (toen ik met pensioen ging), notabene midden in de Albert Heijn, overgehaald om een keer langs te komen in het Aandachtscentrum en ik heb vervolgens mijn buurman weer enthousiast gemaakt.

Het Aandachtscentrum, ondersteund door de gemeenschappelijke kerken in Den Haag, bestaat inmiddels al 35 jaar en is een open huis voor hen die een moment van rust en stilte zoeken in het hectische leven van alledag. Maar ook voor een leuk gesprek, contact met andere bezoekers en een lekker kopje thee of koffie met één of (meestal!) meerdere koekjes.

Dat het Aandachtscentrum een “vluchtheuvel” voor veel mensen is blijkt uit het groeiend aantal bezoekers. In 2017 mocht het centrum 11.000 mensen verwelkomen.
Iedereen is welkom. De bezoekers, waarvan een deel de dag op straat doorbrengt, kunnen er even op adem komen en een luisterend oor – “aandacht” – vinden. Ze zijn van diverse “pluimage” waaronder dak- en thuislozen, verslaafden en, tegenwoordig, ook steeds meer mensen uit het buitenland. Het centrum biedt ze een huiskamer, gewoon gezellig onder elkaar. Ook kunnen zij informatie krijgen bij het zoeken van de juiste weg in het ingewikkelde netwerk van hulp- en welzijnsinstellingen.

Zowel Marinus en Jan vertelden me dat het werken in het Aandachtscentrum ze veel voldoening geeft. Zelfs zonder een goed gesprek te voeren is het simpel schenken van een kopje thee of koffie al de aandacht die ze op straat ontberen. Onze bezoekers, meestal eenzame mensen, krijgen de kans om bij ons hun verhaal kwijt te kunnen. We doen ook spelletjes (Mens Erger Je Niet is favoriet!), ze kunnen schaken, puzzelen en 1x per week is er schilderles en kunnen ze samen zingen onder begeleiding van een pianiste. Daarnaast hebben we wisselende exposities met werk van lokale kunstenaars en fotografen.

Marinus gaf ook aan dat hij het leuk vindt om er een “netwerk” van andere vrijwilligers bij gekregen te hebben. We hebben regelmatig bijeenkomsten met interessante sprekers, we gaan samen naar het theater of ergens een hapje eten. Heel gezellig.

Er werken nu zo’n 40 vrijwilligers maar er is steeds behoefte aan betrokken mensen om met dit werk te helpen. Vandaar mijn oproep op de website!
Hebben wij uw interesse gewekt? Loop dan een keer binnen in de Schoolstraat nummer 18. Dan kunt u de sfeer proeven, een kopje thee of koffie drinken en met één van de medewerkers verder praten.
U bent van harte uitgenodigd!

Josephine de Vijlder