Gezicht achter de voordeur: Frans in ’t Hout

Voor dit “gezicht” had ik een leuk gesprek met de dames Paula in ’t Hout, directeur-eigenaar van het hoveniersbedrijf Frans in ’t Hout en Anja Figee van Bureau tuin AF, ontwerp en advies. Ik vond het leuk om te horen dat beide dames, alvorens het hovenierspad op te gaan, aanvankelijk een totaal andere richting hadden gekozen. Paula had de modevakschool afgemaakt maar toen ze vervolgens op een atelier terecht kwam vond ze dat weinig inspirerend.

“Het bedrijf is in 1938 door mijn vader opgericht en toen ging hij nog met de bakfiets vol planten naar de klanten. Ik ging als kind vaak mee om plantjes aan te geven”, zo vertelde ze me. Wanneer ik de naam van de plant niet kende wees mijn vader hem aan en daar heb ik, spelenderwijs, dus veel van geleerd. “Na de mode heb ik een hoveniersopleiding gevolgd.”

Ooit begonnen als eenmanszaak heeft Paula nu een team van 8 vaste medewerkers. “We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groenvoorzieningen en bomenonderhoud bij bedrijven, scholen en instellingen. We worden ook vaak ingeschakeld bij nieuwbouwprojecten om tuinen te ontwerpen en aan te leggen. Maar we ontwerpen ook tuinen voor particulieren en kunnen ze, naar wens, renoveren, aanpassen of onderhouden.”

“We komen ter plaatse en maken dan een schetsplan met bestrating, erfafscheidingen, evt. waterpartijen, verlichting, beplanting en accessoires. We leveren dus eigenlijk het totale pakket. Van ontwerp tot en met de aanleg. Alles moet met elkaar in harmonie zijn. De tuin is immers een verlengstuk van het huis.”
“Na de aanleg is regelmatig onderhoud nodig en daarvoor sluiten we een onderhoudscontract af zodat men weet wat het per jaar gaat kosten. Normaal onderhouden we een tuin twee keer per jaar maar bij een aantal klanten in Wassenaar komen we soms wel iedere week.”

Anja is nu zo’n 6 jaar actief als tuinontwerpster. “Na mijn opleiding aan de hotelschool in Maastricht heb ik een aantal jaren in de hotellerie gewerkt en had ik een werving- en selectiebureau voor de gastvrijheidssector”, vertelde ze. “Ik was altijd al een fervent tuinliefhebber en uiteindelijk heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik heb de opleiding voor tuinarchitectuur gevolgd waar je niet alleen plantenkennis opdoet maar ook de techniek leert om plattegronden te maken met perspectief zodat het voor de klant duidelijk is wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Ik maak tuinontwerpen op maat en geef advies over aanleg, beplanting of aanpassing. Zowel voor kleine en grote tuinen.”

“Ik maak een aantal schetsen en vervolgens wordt één ontwerp verder met de klant uitgewerkt met een beplantingsplan, materialen, verlichting etc. Hoeveel bomen, heesters en vaste planten moeten er bijvoorbeeld in de tuin komen. Ik werk nauw samen met Paula. Wanneer het definitieve plan door de klant wordt geaccepteerd neem ik al contact met haar op in verband met de uitvoerbaarheid van mijn plan. De aanleg van de tuin, die het bedrijf van Paula vervolgens voor zijn rekening neemt, wordt door mij begeleid.”

“Adverteren doe ik niet. Via mond-op-mond reclame is de cirkel van familie, vrienden en bekenden naar “vrienden en bekenden van” in de afgelopen jaren steeds groter geworden.”

Zou u wel weer eens een heel andere tuin willen?
Neem dan contact op met Frans in ’t Hout, telefoon 070-3505530 of Tuin AF Ontwerp en Advies, telefoon 06-21213119.
Josephine de Vijlder