Gezicht achter de voordeur: Podium Vocale

Wist u dat er achter de voordeur van Laan van Meerdervoort 32 een heuse (mini) concertzaal te vinden is? Ik wist het in ieder geval niet. Na een tip van een mede-redactielid heb ik een afspraak gemaakt met de eigenaresse van het pand, mevrouw Nora Tours. Nora, al 45 jaar zanglerares, vertelde me dat het de “droom” van elke zanglerares is om een “eigen” concertzaal te hebben waar de leerlingen niet alleen les krijgen maar ook een “podium” hebben om ervaring op te doen.

De leerlingen (ik heb er ca. 25 per week) komen één maal per week voor les en zangtechniek en één maal per twee weken oefenen ze met ondersteuning van Henk Mak van Dijk of Menno Boogaard aan de piano. De leerlingen blijven lang, sommigen komen hier al 20 jaar, maar ik heb dan ook steeds nieuw repertoire voor ze.
Drie keer per jaar organiseren we een leerlingenavond met telkens een ander thema, van Franse, Italiaanse en Finse componisten tot cabaret en smartlappen. De leerlingen nodigen hiervoor hun familie en kennissen uit en deze avonden zijn een groot succes. Het heeft dus ook een sociale functie.

Ik woonde eerst in het Benoordenhout maar toen ik dit “brede” pand zag was ik direct verkocht omdat hier voldoende ruimte was voor mijn gedroomde concertzaal. Samen met pianist Henk Mak van Dijk, die woont op de tweede etage, is zij het “gezicht” achter de Stichting Haags Open Podium. Het is dit jaar al weer het 23e seizoen dat het HOP concerten organiseert om jonge beroepsmusici en startende ensembles de gelegenheid te bieden om podiumervaring op te doen of try-outs te geven.  Het eerste concert vond plaats op 4 april 1993 en sindsdien heeft ze al ruim 500 concerten georganiseerd. Van de concerten wordt een opname gemaakt en de musici krijgen hiervan een dvd toegestuurd. Ze mogen hier een aantal jaren, zonder kosten, optreden voor try-outs.

Ik heb zelf na mijn eindexamen op het Amsterdams Conservatorium een aantal jaren concerten mogen geven bij de Vereniging Vrienden van het Lied, vertelde ze. Dit was een geweldige stimulans om zelf actief te blijven musiceren. De Stichting HOP beoogt hetzelfde doel, maar dan niet alleen voor zangers. Het organiseren van de concerten is voor mij een “hobby” en eigenlijk vrijwilligerswerk. Er gaat veel tijd en werk in zitten. Affiches moeten gemaakt worden en daar heb ik materiaal voor nodig. Musici leven toch een beetje in een andere wereld en hebben niets met deadlines, om maar iets te noemen. Ik moet ze dus regelmatig achter de broek zitten.

Iedere maand organiseer ik één koffieconcert op zondag (12.00-13.00 uur) en één lunchconcert op donderdag (12.45-13.15 uur). Voor de koffieconcerten vragen we een bijdrage van € 8.50 en de lunchconcerten zijn gratis toegankelijk.
Ook dit keer organiseert de Stichting Haags Open Podium haar traditionele Nieuwjaars Koffieconcert op zondag 3 januari 2016 (12.00 – 13.00 uur). Wendy Roobol (sopraan) en Henk Mak van Dijk (piano) brengen de leukste aria’s uit opera en operette ten gehore. Na afloop wordt er met een glas wijn getoast op het nieuwe jaar.

Nora heeft ook een prachtige verzameling oude lantaarns waarmee ze al vele jaren kindervoorstellingen uit de toverlantaarn getoverd heeft. Vertellingen met levende muziek en projectie van antieke platen met behulp van een Hughes Biunial lantaarn uit 1860. De kinderen, en hun ouders, hebben ervan genoten. Dit jaar is het er, om een aantal redenen, niet van gekomen maar volgend jaar ben ik wel weer van plan om te gaan “toveren met licht en geluid”.

Is uw belangstelling gewekt en zou u graag een concert willen bijwonen? Neemt u dan even contact op met Nora Tours. Zij is bereikbaar op nummer 070 – 3451423 (www.podiumvocale.nl)
20 december 2015, Josephine de Vijlder