Het gezicht achter de voordeur: Zo Kinderopvang

In het monumentale pand op de hoek van de Riouwstraat en de Koninginnegracht had ik een leuk gesprek met Elise Adèr, vestigingsmanager op deze locatie.

Op de website las ik dat Zo Kinderopvang al bijna 25 jaar actief is en, op ruim 40 locaties in Nederland, kinderen opvangt in de leeftijd van 0-4 en van 4-12. De mogelijkheden vond ik ook indrukwekkend: dagopvang, peuteropvang, voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang, buitenschoolse opvang, vakantie opvang, nanny service, gastouder opvang en outdoor BSO. You name it!

Elise, die inmiddels al 20 jaar werkt in de kinderopvang en sinds oktober vorig jaar vestigingsmanager is in de Riouwstraat, vertelde dat ze op deze locatie, vooralsnog, alleen dagopvang bieden voor kinderen van 0-4 jaar. Wij zijn van maandag t/m vrijdag open van 07.00 – 19.00 uur en deze “verlengde”opvang is vrij uniek, zei ze.
We zijn bezig om te bekijken of we in de toekomst ook opvang kunnen bieden voor kinderen van 4-12 jaar. De meeste kinderen zijn bij ons van acht tot zes uur en enkelen worden nog wat later opgehaald. Woensdag is de rustigste dag en hebben we hier ca. 15 kinderen terwijl we op de overige dagen zo’n 40 kinderen in huis hebben. Ons maximum is 51. Dat wordt door de GGD bepaald aan de hand van de beschikbare ruimte per kind. We hebben dus nog plaatsen beschikbaar!

Bij ons is de voertaal Nederlands hoewel we wel een aantal buitenlandse kinderen hebben. Dat zijn kinderen van expats die zich langer in Nederland vestigen en het dus belangrijk vinden dat hun kinderen ook Nederlands leren.
Big Ben Kids Center in de Zoutmanstraat is inmiddels ook onderdeel van onze organisatie en, samen met de locatie in Wassenaar, zijn dit onze “internationale” vestigingen.

We hebben hier 4 groepen, vertelde Elise:
De “Rammelaars” van 0-14 maanden (maximaal 9 kinderen)
De “Dansers” van 1-3 jaar (maximaal 14 kinderen)
De “Stunters” en de “Vliegers” van 2-4 jaar (maximaal 14 kinderen)

We hebben activiteiten binnen en buiten in onze eigen tuin maar we gaan ook op pad.
We nemen ze b.v. mee naar het Hubertusduin waar ze heerlijk kunnen spelen op de zandvlakte, we gaan naar Madurodam en we hebben onlangs met de kinderen een bezoek gebracht aan Middin, een wooncomplex voor ouderen met een lichte verstandelijke beperking in de Soendastraat. Het is aandoenlijk om te zien hoe de kinderen en de ouderen op elkaar reageren. We gaan hier maandelijks activiteiten plannen.

Elke 2 maanden hebben we een ander thema en bij elk thema hebben we activiteiten binnen en buiten. Onze focus ligt op “ervaren” want daar leren ze het meeste van. Zo laten we ze b.v. spelen met gekookte macaroni. Daar kunnen ze mee kleien en kliederen maar ze kunnen het ook eten. We hebben dansles, muziekles en er worden verhalen verteld. Nu staat het thema “zintuigen” centraal waarbij we de kleintjes op allerlei manieren hun zintuigen laten gebruiken. Zo gaan we binnenkort naar de Haagse Markt waar ze producten mogen proeven en kopen en die gaan we vervolgens bereiden voor de lunch. De warme lunch is nu nog 2x per week maar dat gaan we wellicht uitbreiden naar 5x per week.

Al onze medewerkers (er zijn er gemiddeld 9 per dag) hebben een opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gevolgd en we hebben ook allemaal een diploma Kinder EHBO.

Mocht u op zoek zijn naar een goede en betrouwbare opvang voor uw dierbare kroost, neem dan contact op met Elise. Zij is bereikbaar onder nummer 070-4049475 of per email: riouwstraat@zokinderopvang.nl

Josephine de Vijlder