Het gezicht achter de voordeur: Stichting Vier het Leven

Voor dit artikel had ik een leuk gesprek met Ria Bijl en haar dochter Natascha, beiden vrijwilligster bij de Stichting Vier het Leven. Ria als locatiecoördinator en Natascha als gastvrouw. Samen met de regiocoördinator bekijkt Ria jaarlijks het Haagse aanbod voor het komende seizoen in de theaters. Per kwartaal versturen wij een folder met de komende activiteiten en na aanmelding koppel ik de beschikbare vrijwilligers per activiteit aan de deelnemers, zo meldde ze.

Ria, van oorsprong bedrijfskundige, heeft jaren voor Defensie gewerkt binnen de geestelijke verzorging. Een afdeling die zich o.a. bezighoudt met de opvang van militairen die kampen met een trauma na een moeilijke en gevaarlijke missie. Vier jaar geleden werd ze vrijwilligster bij de Stichting en dat geeft haar, tot op de dag van vandaag, nog steeds heel veel voldoening. Dochter Natascha, met een eigen praktijk als huidtherapeute en hierdoor veelvuldig in contact met ouderen, heeft ook veel affiniteit met deze doelgroep. Zij werkt als gastvrouw en vangt de gasten op bij het theater. De gastvrouw heeft de eindregie. Ze zorgt dat alles in het theater naar wens verloopt zoals eventueel aanvullende wensen van de gasten ter plaatse en het regelen van de drankjes in de pauze. Heel leuk om te doen, zo meldde ze en ook goed te combineren met mijn werk.

De stichting werd in 2005 opgericht als een lokaal initiatief maar groeide al snel uit tot een landelijke organisatie met meer dan 20.000 leden. Den Haag verzorgt jaarlijks voor gemiddeld 1500 deelnemers een leuk uitje, maar de Archipel/Willemspark kan, volgens Ria, nog wel wat deelnemers gebruiken! De Stichting organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan maar wel houden van musea, film en theater. Zij worden thuis opgehaald door één van de vrijwilligers en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum. De deelnemers genieten van een drankje vooraf en tussendoor en van elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuis gebracht. Het is leuk om te zien dat er zo nieuwe vriendschappen ontstaan, zei Ria. Wij zorgen ervoor dat ouderen mee blijven doen en onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij door samen te genieten van een middag of avondje uit. De kracht van onze Stichting zit in het maatwerk, de persoonlijke aandacht en het wegnemen van drempels. Mensen die een hoge leeftijd bereiken, wat minder mobiel (of rolstoelgebonden) worden of hun partner verliezen zitten vaak thuis en wij brengen ze weer in contact met activiteiten die het leven de moeite waard maken. Dat is toch fantastisch? Hoewel het merendeel van de vrijwilligers ouder is, is het, volgens Ria, heel fijn dat ook steeds meer jongeren zich aanmelden als vrijwilliger en het leuk vinden om het de ouderen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Daar veel activiteiten ’s avonds plaatsvinden is dat goed te combineren met werk of studie.

Het lidmaatschap is gratis en bent u in het bezit van een Ooievaarspas dan krijgt u (veelal 50%) korting op de entreeprijzen. Wij zijn op zoek naar nieuwe leden in de Archipel/Willemspark en ook naar vrijwilligers die de ouderen naar het museum, de bioscoop of het theater willen begeleiden, meldde Ria.
De vrijwilligers kunnen dan “gratis”van de voorstelling genieten! Leuk toch?
Interesse? Kijk voor meer informatie op www.4hetleven.nl of bel 035 – 5245156

Josephine de Vijlder