Gezicht achter de voordeur: Boost Kindercoaching

Voor dit artikel had ik een leuk gesprek met Patricia Witteveen, het gezicht achter Boost Kindercoaching. Ik kon me direct voorstellen dat kinderen én hun ouders zich bij Patricia, met haar open en vriendelijke uitstraling en haar enthousiasme voor het vak, per onmiddellijk op hun gemak voelen.

Naast pedagogiek en de Pabo heb ik een opleiding gevolgd tot kindercoach, vertelde ze. Ik heb 20 jaar in het buitenland gewoond. Mijn ex-echtgenoot werkte bij Shell in diverse landen en, waar mogelijk, heb ik daar gewerkt op de internationale scholen. Ik heb ook 15 jaar op een school in de Schilderswijk voor de klas gestaan en kreeg daar te maken met veel werkloosheid, drugs, ontwrichte gezinnen, moeders in de prostitutie en ga zo maar door. Niet altijd makkelijk maar wel heel boeiend en bevredigend werk.

De druk binnen het onderwijs werd de laatste jaren echter zo opgevoerd en er werd zoveel van een leerkracht gevraagd dat mijn liefde voor het vak afnam omdat de tijd voor “aandacht” ontbrak die ouders en kinderen zo hard nodig hebben. Ik ben nu gecertificeerd kindercoach en wil het gat vullen tussen de school en de bestaande hulpverlening. Niet te lang stilstaan bij wat kinderen “niet” kunnen maar juist mogelijkheden zoeken die er “wel” zijn. Ik geef inzichten waarmee de ouders, samen met het kind, aan de gang kunnen gaan. Kinderen behandel ik met respect en door extra aandacht te geven en ze serieus te nemen zie je een kind zichtbaar opbloeien.

Ik start met een intakegesprek en het coaching-traject doe ik met het kind en de ouders samen. Ik merk snel genoeg wanneer een kind zich geremd voelt en dan vraag ik de ouder(s) om even naar de andere ruimte te gaan. Veel kinderen hebben moeite met praten en dan laat ik ze tekenen of gebruik ik een spelvorm. Door middel van een tekening kunnen ze vaak heel veel van hun emoties kwijt.

Ik heb veel hoogbegaafde kinderen in mijn praktijk die vaak behoefte hebben aan extra sociale vaardigheden. Veel begeleid ik kinderen die jarenlang gepest zijn en hier gaat, eerlijk gezegd, mijn hart naar uit. Kinderen krachtig en weerbaar maken door middel van groepstrainingen of individuele coaching, dat is wat ik doe. De groepstrainingen zijn voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en ik heb de weerbaarheidstraining “bikkels in de dop” voor meer zelfvertrouwen, beter over jezelf gaan denken, wat zijn jouw sterke kanten, hoe kan ik pesten voorkomen en de faalangsttraining “koele bikkels”waarin ik ze leer te relativeren, anders te gaan denken en te ontspannen. Dit zijn 6 sessies en die duren 1 1/2 uur.

De individuele coaching is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die last hebben van weinig zelfvertrouwen, verlegenheid, angsten, hoe moet ik vriendjes maken, maar ook boosheid en agressie en slaap- of eetproblemen. Het aanleren van vaardigheden die passen bij de leeftijd van het kind en het inzichtelijk maken van hun probleem. Er zijn ook ouders die ik begeleid bij de opvoeding. Bewust kies ik voor korte trajecten.

Ik heb bewust “Boost” als praktijknaam gekozen omdat ik geloof dat veel ouders en kinderen wel een boost kunnen gebruiken bij opvoed- en opgroeiproblemen. Ik ben hier 7 maanden geleden mijn praktijk begonnen en ik het loopt goed. Mond-op-mond reclame doet een hoop en het is, denk ik, een meerwaarde dat ik zelf uit het onderwijs kom en ook al wat ouder ben. Wilt u in contact komen met Boost Kindercoaching? De praktijk is gevestigd in de Riouwstraat 139 en Patricia is bereikbaar onder nummer 06-18879812. Zie ook www.boost-kindercoaching.nl.

Josephine de Vijlder  (CJP)