Gezicht achter de voordeur: Gym voor Ouderen 55+ in het Klokhuis

Elke maandagochtend neemt een aantal actieve ouderen deel aan de gym onder de bezielende leiding van Cecile Eekhout-van Hövell. Er zijn 3 lessen van 45 minuten en de eerste les begint om 09.30 uur. Na afloop van de les drinken de dames (en de “verdwaalde” heer) gezellig samen nog een kopje koffie. Het aantal deelnemers schommelt een beetje maar elk clubje heeft rond de vijftien deelnemers. Het minimum aantal is 10, anders is het financieel niet haalbaar, en het maximum is 16 want meer passen er domweg niet in de zaal.

Ik sprak met Cecile en hoewel ik (nog) geen les heb bijgewoond ben ik, door de enthousiaste manier waarop zij vertelde over haar lessen, nu absoluut overtuigd dat ik me moet aanmelden. Zij vertelde dat de gym eigenlijk een tweeledig doel heeft: het mobiel houden van het lichaam maar, zeker niet onbelangrijk, ook een sociaal aspect. Het gezamenlijke kopje koffie slaat niemand over. De meesten zijn al jaren lid en kennen elkaar inmiddels dus goed.

Cecile heeft de opleiding “oefentherapie Cesar” gevolgd. Cesar richt zich met name op de “houding”. Een slechte houding kan nare gevolgen hebben waarbij rugklachten de meest voorkomende zijn.

Ik heb vijf jaar in een somatisch verpleegtehuis gewerkt waar ouderen verpleegd werden die lichamelijke klachten hadden, zoals reuma en verlammingsverschijnselen”, vertelde ze me. Daar heb ik mijn affiniteit met ouderen opgedaan. Ik ben in Noord – Brabant geboren en getogen maar vanwege het werk van mijn man heb ik ook op Terschelling , in Drenthe en op Schouwen-Duiveland gewoond. Dáár heb ik in 1999 de opleiding Meer Bewegen voor Ouderen gevolgd. Sinds 2001 woon ik, met veel plezier, in het Haagse Statenkwartier en in 2002, toen mijn voorgangster met pensioen ging, ben ik in het Klokhuis begonnen als vakkracht Meer Bewegen voor Ouderen. Ik geef ook lessen in Scheveningen en in de Bomenbuurt. Ook volg ik nog regelmatig bijscholingscursussen zoals cognitieve fitness, waarbij zowel lichaam en geest getraind worden”.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt halverwege de 70. Ik heb deelnemers van 59 maar ook van 96 en ik houd uiteraard rekening met de fysieke mogelijkheden van iedereen. Door bewegen blijf je langer fit en zeker nu in onze, door velen verguisde “participatie maatschappij”, waarbij ouderen, al dan niet met hulp van de kinderen of de buren, langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen, is bewegen dan ook heel belangrijk. Zo werk ik dus, preventief, aan spierversterking om – letterlijk – langer op de been te blijven.

Ik doe geen grondoefeningen maar wel aerobic op leuke muziek en iedere week heb ik ander materiaal zoals stokken, ringen, knotsen, waarmee dan allerlei oefeningen gedaan worden. Het is niet alleen gezellig en ontspannen maar er is ook “werk aan de winkel”….

Bent u nu ook enthousiast geraakt om (meer) te gaan bewegen? U bent van harte welkom voor een (gratis) proefles. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klokhuis, Celebesstraat 4, telefoon: 070 – 3503511.