Het gezicht achter de voordeur: de Imker (deel 2)

Een weiland met wilgen en klaver, een boomgaard vol appels in wording, een wegberm met korenbloemen, akkerdistels en paardenbloemen. Voor bijen is dit alles een bron van voeding. In steden doen bijen het beter dan op het land, dat zegt iets over onze landbouw en voedselconsumptie. Maar ook in steden zien we steeds vaker betegelde tuinen of tuinen met kunstgras. Er is geen lucht meer in de bodem en het bodemleven verstikt.

De omgeving is verarmd, verschraald, versteend, verzilt, vergiftigd en er is te weinig diversiteit aan planten.
Isabelle geeft u dan ook graag de volgende tips:
Vergroenen!! Mik kunstgras en tegels uit uw tuin en zaai of plant bloemen, struiken of bomen. Natuurlijk biologisch en niet gecoat met gif.
Leg een klaverveldje aan want zo wordt regenwater weer opgenomen.
Ook daktuinen absorberen regenwater, isoleren het huis, reguleren het klimaat in een stad en de juiste beplanting kan nectar en stuifmeel leveren aan insecten en vogels.
Kies voor uw tuin of terras voor bijvriendelijke planten, struiken en bomen.
Wilg, fruit, esdoorn, meidoorn, paardenkastanje, acacia, linde, liguster, klimop, wingerd en hazelaar. Klaver, klokjes en korenbloemen. Het bijenvolk zal u dankbaar zijn.

Bedenk dat een boom veel meer oppervlak aan bloesem biedt dan een plantje.
Bijen en hommels zijn dol op kruiden als rozemarijn, oregano, tijm, salie en lavendel.

Stop direct met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Sproei met de plantenspuit of tuinslang de luis in planten weg. Zo hebben vogels ook nog wat voer. Het is toch vreemd dat vogelvoer in de supermarkt ligt en dat rupsen, luizen etc. worden bestreden?
Let op welk tuincentrum u binnenstapt. Voordat u het weet zit u met een potplant vol gif en kunstmest “lief te zijn voor de natuur”.
Mens en Tuin, aan de Hillenraadweg 35 in Den Haag, is naast zorgtuin een biodynamisch stadslandbouwbedrijf met een kwekerij van meer dan 2000 m2 groot. In de moestuinwinkel verkopen ze biodynamische zaden, planten, aarde en mest. De kwekerij is gespecialiseerd in biodynamische bijen- en vlinderplanten.
Via www.bloembollenvoorbijen.nlkunt u gifvrije bloembollen bestellen.
Eet biologisch of biologisch-dynamische producten zoals groente, fruit en zuivel. Deze vorm van landbouw is gericht op leven en dus beter voor ons en voor de toekomst. De boeren zorgen voor kruiden- en bloemrijke akkerlanden waar insecten volledig aan hun trekken komen. Deze producten smaken bovendien ook vele malen lekkerder.

Tot slot nog een paar huis-tuin-en bijenweetjes van Isabelle:

  • Voor 1 kg honing maken honingbijen ca. 1 miljoen vluchten.
  • Ze halen tijdens het bestuiven van de bloemen per jaar zo’n 30 kg stuifmeel op.
  • Dertig procent van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door bijen.
  • Op het hoogtepunt van hun ontwikkeling kan een krachtig bijenvolk in de zomer wel zo’n 300 kilo honing verzamelen.
  • Het record aantal bezoeken van een honingbij is per dag 3000 bloemen! Ze vliegt van bloem tot bloem en heeft dus niet 3000 vluchten nodig.
  • De bij kan 10 km vliegen op een volle tank (40 mg nectar) en vliegt dan ook niet verder dan 2 tot 4 km van het nest om nectar te halen.

Wilt u meer weten? Kijkt u dan op haar website

Josephine de Vijlder