Het gezicht achter de voordeur van Fysiotherapie Functional Lines

Voor dit artikel had ik een zeer geanimeerd gesprek met Ronald Net, fysiotherapeut en eigenaar van Fysiotherapie Functional Lines. Vol enthousiasme vertelde hij over zijn werk waarbij hij mensen niet alleen van pijn kan verlossen maar ook hun bewegingsapparaat kan “resetten” waardoor deze weer optimaal kan functioneren.

Ik had eerst, zoals ik vooraf altijd doe, op zijn website gekeken om wat informatie te vergaren en een idee te krijgen wat er bij Functional Lines allemaal mogelijk is. En dat bleek nogal wat te zijn. Geen botox of afslankprogramma (!) zoals de slogan “Let’s make your body better” wellicht doet vermoeden, maar, naast fysiotherapie, houdt Ronald zich ook bezig met manueel therapie, dry needling, keten therapie en revalidatie na een operatie of sportblessure.

Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor het menselijk lichaam, zo vertelde hij. Ik doe veel aan sport zoals hardlopen, fitness en wielrennen. In 2004 ben ik de opleiding fysiotherapie gaan volgen en in 2008 behaalde ik mijn bachelor. Ik wilde echter nog meer kennis vergaren en ben toen een Master of Science gaan volgen in de manuele therapie. De fysiotherapie is in de loop der jaren ook steeds meer een echte “wetenschap” geworden. Tijdens de opleiding wordt er, naast veel extra theoretische kennis, ook een wetenschappelijke manier van denken en handelen bijgebracht.

Ik heb ruim tien jaar in een praktijk in Alphen aan de Rijn gewerkt (ik werk daar nog een paar dagen per week) en een goed jaar geleden vond ik de tijd rijp voor een eigen praktijk. Omdat ik 25 jaar in de Archipel gewoond heb moest het persé in die wijk gaan plaatsvinden. En toen kreeg ik een tip dat deze ruimte beschikbaar kwam. Naast de behandelruimte is er een indrukwekkende ruimte met fitnessapparatuur voor revalidatie na een operatie, zoals o.a. een hardloopband, een fiets, een roeiapparaat en een squadrek.

Ik werk niet met standaard protocollen, vertelde Ronald, maar met een zelf ontwikkelde, effectieve behandelmethodiek welke wordt afgestemd op de bewegingsproblemen van de patient. Ik werk niet alleen aan de symptomen, zoals de meeste fysiotherapeuten, maar ik ga op zoek naar de echte oorzaak van het bewegingsprobleem en de reden waarom het probleem vaak terugkomt. Ik zoek dus naar de “bron” in plaats van naar de “uiting” van het probleem. Wanneer bijvoorbeeld één spier te gespannen is en daardoor pijn veroorzaakt, betekent dit vaak dat andere spieren te weinig doen waardoor deze gecompenseerd moeten worden en de bewuste spier overwerkt raakt. Daar moet dan aan gewerkt worden. Diverse spierketens in het lichaam werken nauw samen. Keten therapie is nieuw binnen de fysiotherapie. Voorheen dacht men bij pijn vooral aan de lokale symptomen en individuele spieren maar, volgens de nieuwste inzichten, wordt er door Ronald verder gekeken naar specifieke spierketens en de samenwerking tussen deze ketens.

Een andere specialiteit van Ronald is dry needling. Ook dit is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie, zo meldde hij en deze wordt ingezet om pijnlijke, harde punten, ofwel actieve triggerpoints, in een spier te behandelen met heel dunnen naalden. De naalden die ik gebruik zijn hetzelfde als die bij acupunctuur maar de toepassing is anders. Bij acupunctuur wordt er met energiebanen gewerkt en bij dry needling wordt echt in de spier/actieve triggerpoint geprikt. De naald kan zo dun zijn omdat er geen vloeistof geïnjecteerd hoeft te worden. Vandaar de naam “dry”needling.

Omdat ik zo onder de indruk was van zijn enthousiaste verhaal en al geruime tijd last heb van een pijnlijke schouder, heb ik direct een afspraak gemaakt. Ik mocht zelf de dry needling ervaren en Ronald gaf aan dat hij na 4 of 5 behandelingen – en thuis oefeningen doen (!) – de angel uit de schouder verjaagd zou hebben.

Heb ik u enthousiast gemaakt en bent u ook op zoek naar een fysiotherapeut? Fysiotherapie Functional Lines bevindt zich in de Bonistraat 29 en is telefonisch bereikbaar onder nummer 070 – 2042321.

Josephine de Vijlder