Gezicht achter de voordeur: Grace Music International

Grace Music International werd in 2010 opgericht door de Australische Emma Scott. Zij keerde in 2013 terug naar Australië en verzorgt, van daaruit, de communicatie en administratie. Zij is tevens directeur van de organisatie die inmiddels ook in Australië en Cambodja actief is.

Ik sprak met Aleksandra Popovska en, zoals haar naam al deed vermoeden, is zij geboren in het voormalige Joegoslavië. Ik heb zowel in Macedonië en Servië gewoond, zo vertelde ze en inmiddels woon ik al weer 12 jaar in Nederland waarvan 5 jaar in Den Haag.

Aleksandra geeft, sinds september 2016, op zaterdag muziek- en bewegingsles aan kinderen van 0 to 4 jaar in ’t Klokhuis in de Celebesstraat. De lessen zijn in het Engels want de doelgroep is de in Den Haag wonende “expat”. Ik heb ook een aantal Nederlandse kinderen in de klas en omdat ik met muziek, plaatjes en diverse attributen werk waarmee geluid gemaakt kan worden (stokken, blokjes etc) is het voor Nederlands sprekende kinderen ook goed te volgen. Vaak is één van de ouders Nederlands en worden ze tweetalig opgevoed. Het is voor de moeders ook een sociaal gebeuren want in een vreemd land met een klein kind zijn ze toch veelal aan huis gebonden en hier hebben ze de gelegenheid om ook andere ouders te ontmoeten.

Tijdens de cursus beleeft de ouder samen met het kind een muzikaal avontuur. Kleine kinderen zijn dol op muziek en bewegen en de cursus is ook goed voor de motoriek, het associatief vermogen, de ontwikkeling van taal (mede aan de hand van plaatjes) en voor de creativiteit. Wat is er niet leuker dan samen met je kind liedjes te zingen, te bewegen op muziek en muzikale spelletjes te doen met kleine instrumenten. De kinderen maken niet alleen kennis met muziek maar leren ook te luisteren en te reageren op muziek.

Aleksandra heeft momenteel 3 groepjes. Voor kleintjes van 1-2 jaar die van alles beginnen te ontdekken; van 2 tot 3 beginnen ze met imiteren van dingen die ze zien en horen en van 3 tot 4 jaar leren we ze coördinatie van handen en voeten samen met de muziek.

Wij leren de ouders dat muziek erg belangrijk is, ook bij de allerkleinsten en geven ze materiaal mee naar huis (kindermusik@home) waarmee ze thuis kunnen oefenen. Ik heb zelf één van de lessen van Aleksandra bij mogen wonen. Op één moeder na waren het allemaal vaders en ik vond het aandoenlijk om te zien hoe zij, samen met hun peuter, liedjes zongen, spelletjes deden en in de kring dansten.

Aleksandra heeft muziekpedagogie en –theorie gestudeerd aan het conservatorium in Skopje, Macedonië en studeerde stem, muziekproductie en compositie voor media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hier heb ik ook mijn (Nederlandse) echtgenoot ontmoet, zo vertelde ze. In Macedonië heb ik gezongen in een kwartet. Ons Dragan Dautovski kwartet was erg bekend en we hebben door meer dan 20 landen getoerd, zei ze met enige trots. Van 2012 tot 2015 heb ik gewerkt als hoofddocent zang en coördinator van de opleiding Populaire Muziek aan het conservatorium in Skopje maar inmiddels heb ik 2 kinderen en werd het heen en weer reizen me eigenlijk teveel. Nu ik zelf kinderen heb vind ik lesgeven aan kleine kinderen heel boeiend en inspirerend. Maar zangles, pianoles voor beginners, vrije vocale improvisatie en cursussen in traditionele Macedonische muziek vind ik ook erg leuk om te doen. Dit doe ik nu in het Koorenhuis maar ik zou het leuk vinden wanneer ik ook hier in ’t Klokhuis zangles zou kunnen geven.

Heeft u interesse om met Aleksandra in contact te komen? Zij is te bereiken op nummer 06-19808995 of per email info@aleksandrapopovska.com

Josephine (CJP 3 feb 2017)