Het gezicht achter de voordeur van Patti Calabro

Dit keer had ik een leuk gesprek met mijn “collega” Patti in een coffeeshop in de Frederikstraat, haar vertrouwde buurtje.

Patti is verantwoordelijk voor de Engelse versie van onze website en daarom vond ik het leuk om haar ook eens in het zonnetje te zetten en haar “een gezicht” te geven.

Ik ben geboren in South Bend (Indiana) en opgegroeid in Ann Arbor in Michigan, zo meldde ze. Ik kom uit een gezin met twee jongere broers en zij wonen nog in de VS, net als mijn 89 jarige moeder.

Ik mocht de vragen stellen in het Nederlands (ze verstaat het inmiddels al vrij goed) maar zij wilde me graag nog in haar moedertaal antwoorden. Toen ze, in haar rappe Engels, begon te vertellen wat ze zoal gedaan had kon ik het nauwelijks bijhouden.
Een bachelor in Psychologie, een master in Information Resources (Informatiebronnen) en een “advanced degree” (geavanceerde graad) in Rechtbank Stenografie. Mijn werk als Rechtbank stenograaf was echt fantastisch. Je hebt er met veel verschillende rechtzaken te maken, vertelde ze. Dat maakte het niet alleen heel afwisselend maar ook heel interessant. De discussies tussen de rechters, advocaten en de verdachte, die er niet alleen heel snel maar vaak ook wat chaotisch aan toegingen, moesten wel “letterlijk” worden genoteerd en dat vereist wel enige behendigheid.

Ik heb ook mijn eigen bedrijf gehad, vertelde ze, en daarvoor deed ik veel ondertiteling van TV programma’s. Mijn favoriete programma was sport en met name basketball. Dat heb ik maar liefst 35 jaar gedaan.

In 1978 ben ik getrouwd en 5 jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen. Als 16-jarige was ik, via een studenten uitwisselingsprogramma, al een paar maanden in Duitsland en toen wist ik al dat ik ooit in Europa wilde gaan wonen.
Mijn vader is Italiaan en Nederlandse vrienden van mij adviseerden mij om naar Nederland te komen om, van hieruit, mijn Italiaanse verblijfsvergunning aan te vragen. Ik heb hiervoor ook een jaar in Italie gewoond maar nu is het inmiddels gelukt en ben ik niet alleen officieel inwoner van Italie maar ook een Europeaan! Ik ga regelmatig naar Italie en logeer daar bij vrienden of in een hotel.

Op mijn vraag hoe ze bij de website terecht gekomen was antwoordde ze dat een vriendin een advertentie in de Wijkkrant had gelezen dat men iemand zocht voor de Engelstalige website. Ik heb toen een mail gestuurd naar Cristo (Padmos) en kon direct beginnen.
Ben toen ook gelijk bij Kickstart, aan de Laan Copes van Cattenburch, begonnen met Nederlandse les maar nu volg ik vooral Italiaanse les, moet ik bekennen.

Ik ben ook lid van de American Womensclub, die zich o.a. bezighoudt met liefdadigheid en ondersteuning van de Amerikaanse expats in Nederland.
Daar speel ik nu regelmatig “pickleball” waar ik inmiddels zo’n beetje aan verslaafd ben geraakt. Het is een combinatie van tennis, badminton en pingpong. Je speelt het met een paddle en een plastic bal met gaatjes die groter is dan een tennisbal.
Vol trots meldde ze vervolgens dat het wellicht een Olympische Sport wordt!

I loved Europe, wilde er wonen en nu “I am living my dream”!

Josephine de Vijlder