Het gezicht achter de voordeur van Peter de Ruiter

Hoewel ik zelf de afspraak met Peter had gemaakt bekroop me toch wel een bepaald gevoel van onzekerheid toen ik op internet zijn naam intoetste. Daar vond ik wat hij zoal geschreven en gedaan had en nog doet.
Afgestudeerd in de Communicatiewetenschappen, gewerkt als voorlichter bij de HBO raad, als uitgever, ontwikkelaar van websites, o.a. voor het Wereldnatuurfonds, schrijver van een groot aantal boeken, fotograaf en, sinds 2017, maker van vele podcasts. Dan zit je, als goed bedoelend amateurtje, dus tegenover een “echte” schrijver…
Maar het viel alleszins mee. Ik trof een leuke en gezellige man die me, heel huiselijk, met een pot thee verwelkomde.

Ik heb inderdaad communicatiewetenschappen gestudeerd, vertelde hij en tijdens mijn studie heb ik bij een PR bureau gewerkt waar ik heb leren schrijven en fotograferen.. In 2002 heb ik een reis van 9 maanden gemaakt door India en Azië en toen maakte ik elke dag een blog met foto. Daily India en Daily Asia. De technieken en vaardigheden die ik me, tijdens deze reis, had eigen gemaakt, heb ik beschreven in mijn eerste boek “Digitaal fotograferen onderweg”. Ik kreeg de smaak te pakken en er kwamen vervolgens nog meerdere boeken over fotograferen zoals ‘digitaal fotograferen zonder handleiding”, “fotograferen met je mobieltje”, “digitaal fotograferen in een oogwenk” en “klik ik heb je”.
“Pixelkids” heb ik destijds geschreven als handleiding voor ouders die hun kinderen digitaal willen vastleggen. Wellicht dekte de titel niet helemaal de lading want dit boek had niet het beoogde succes.

Mijn allereerste project – Vakantietaal – dateert uit 1999. Via internet kon men een bestand kopen en gelijk digitaal afrekenen (!). Het bestond uit 100 zinnen in 9 verschillende talen die je zowel kon lezen en beluisteren. Wanneer je de taal spreekt maak je immers meer vrienden. Tegenwoordig hebben we natuurlijk google translate op het mobieltje.

Peter heeft ook een aantal prachtige fotoboeken op zijn naam staan, waaronder “Beeldschoon Bangladesh”, bekroond als beste reisfotoboek van het jaar 2007. Ik houd me, zo vertelde hij, ook al jaren bezig met mensenrechten Mijn boek “Een wereld voor kinderen, opgroeien zonder kinderarbeid” is daar een uiting van. Dit geldt ook voor het boek “First Love” met 100 foto’s van moeder en kind uit heel de wereld, gemaakt door 70 fotografen. Daarin vragen we aandacht voor moeders en kinderen in ontwikkelingslanden.

Op mijn vraag waar ik zijn boek “Bitcoins beter begrijpen” moest plaatsen antwoordde hij: ik ben geïnteresseerd in ontwikkelingen die iets voor de mensheid betekenen; innovaties zoals elektrische auto’s (ik rijd zelf overigens geen auto!) en bitcoins maar ook, zoals eerder gemeld, in mensenrechten. Ik wil graag dat mijn boeken leiden tot activisme en men ook daadwerkelijk actie onderneemt.

Bitcoins fascineren me omdat ze toegankelijk zijn voor mensen die geen bankrekening kunnen openen, zoals velen in ontwikkelingslanden. Het is digitaal geld en met een bitcoinrekening kun je snel en zonder betaling van commissie (het gaat immers buiten de banken om) geld overmaken.

Sinds 2017 maak ik voornamelijk podcasts en dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik maak ze over een breed scala aan onderwerpen zoals human interest, reizen, technologie en gezondheid en ook regelmatig “in opdracht” zoals voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Voor de liefhebbers heb ik in 2018 het boek “De Podcastprofessor” geschreven.
Met alle perikelen rondom Corona kon het niet uitblijven dat ik daar ook een podcast over wilde maken. Deze podcast ( ook op CD uitgebracht) bestaat uit 10 afleveringen en aflevering 5 speelt zich voor een groot deel af in de Archipelbuurt.

Als “uitsmijter” gaf Peter me nog mee dat hij, in 2002, onze website had ontwikkeld onder de naam Archipelbuurt.nl. Later veranderde de naam in ArchipelWillemspark.nl en werd de website overgenomen door de Bewonersorganisatie..

Ik had geen idee dat “onze” website ooit door hem ontwikkeld was. Zo leer je elke dag wat!

Wilt u zijn podcasts graag beluisteren?
Ga dan naar www.luisterdoc.nl

Wat ik u ook zeker kan aanbevelen is een kijkje op www.coronasouvenirs.nl.
Peter maakte deze foto’s op 7 april in een stad die er, door de Coronacrisis, totaal anders uitzag met bijna volledig verlaten straten en pleinen.
Prachtige foto’s van diverse Haagse wijken

Ik wens u alvast veel kijk- en luisterplezier!

Josephine de Vijlder