Gezicht achter de voordeur: Pointeworks Dansschool

Hier had ik een leuk gesprek met Liane van Veldhoven, directrice van de school. Toen ik 5 jaar oud was wilde ik al naar ballet, zo vertelde ze. Ik woonde in Limburg en kreeg mijn eerste opleiding in Maastricht. Daarna ging ik naar de Ballet Academy in Tilburg en vervolgens, toen ik vijftien was, naar de Nationale Ballet Academy in Amsterdam. Daar mijn ouders in Limburg woonden kwam ik bij een gastgezin in Hoofddorp terecht. Ik heb mijn studie beëindigd bij de Royal Academy of Dance in Londen waar ik ook een aantal jaren gedanst heb. Maar toen kwam er een man in mijn leven, ben ik getrouwd en kreeg ik kinderen. Ik ben toen opgehouden met dansen en begonnen met lesgeven.

De dansschool bestaat sinds 1995 en ik ben daar in 2002 begonnen. Toen de toenmalige directrice en oprichtster in 2003 naar de VS vertrok vroeg ze mij of ik interesse had om de school over te nemen, hetgeen ik uiteindelijk ook gedaan heb. We hebben drie locaties, hier in de Archipel, in Overbosch en in Wassenaar. Sinds zomer 2015 zit ik nu in de Malakkastraat en daarvoor gebruikte ik een ruimte in het gebouw achter de Engelse Kerk.

We hebben veel kinderen van expats (veel van de British School) maar ik heb ook Nederlandse kinderen in de klas. In mijn lessen spreek ik Engels en Nederlands door elkaar maar iedereen begrijpt wat ik bedoel. De grootste groep zijn de 3 en 4 jarigen. Die vinden het leuk om te bewegen en “mijn hulpje” bij de les is de pop “Angelina Ballerina”. Voor elke les bedenk ik een ander item en gaan we b.v. met Angelina naar de dierentuin. Eerst in de trein (achter elkaar aanlopen om een trein te vormen). De dierentuin heeft veel dieren die allemaal anders bewegen. Vogels die vliegen en beren die op handen en voeten lopen. Ik doe de bewegingen voor en zij doen het na. Het stimuleert ook hun muzikaliteit en fantasie. Bij de 5 en 6 jarigen is er meer sprake van “echt” ballet.

Daar ik een klassieke opleiding heb geef ik alleen klassiek ballet. Ook aan studenten die een professionele danscarrière beogen. Mijn collega’s houden zich met andere vormen van dans bezig. Voor kinderen vanaf 6 jaar hebben we lessen in modern ballet, jazz, hip-hop en street dance. Vanaf 7 jaar kunnen de kinderen bij ons ook examen doen bij een officiële examinator. Zij krijgen, afhankelijk van hun prestatie, een bronzen, zilveren of gouden medaille. Dit examen telt internationaal officieel mee.

Wij bieden ook ballet voor volwassenen, van jong tot oud. Een prima-ballerina begint vroeg maar het is nooit te laat om met ballet te beginnen. Op een leuke manier worden de technieken van ballet verweven met veel plezier tijdens de les.

Een van mijn collega’s geeft nu ook Yoga Essentrics, in Nederland nog vrij onbekend. Het is een workout waarbij je gebruik maakt van vloeiende bewegingen, stretches en je eigen lijf. De focus ligt op het verlengen van de spieren waardoor je een sterk(er) lichaam krijgt.

Zelf wil ik nog graag iets opzetten voor 70 en 80 jarigen. In Engeland wordt er een Silver Swans cursus gegeven. Dit is een 2-jarige opleiding en ik weet nog niet hoe ik dat nu, met kleine kinderen, moet inpassen. Het blijft, vooralsnog, dus even een droom…. Komt u graag in contact met Liane? Haar dansschool bevindt zich in de Malakkastraat 152 en zij is telefonisch bereikbaar op nummer 06 – 48371601

Josephine de Vijlder