Het gezicht achter de voordeur van Vogel in Huis

De wereld is klein, ook in de Archipel….
Na mijn interview met fysiotherapeut Ronald Net kwam ik vervolgens ook bij hem onder behandeling. Hij had leuke reacties gekregen op mijn artikel op de website en wist nog wel iemand anders in de wijk om te interviewen. Zij schildert vogels bij mensen op de muur, vertelde hij me en dat leek me een leuk gegeven voor een artikel.

Zo kwam ik bij kunstenares Joyce van der Wiel terecht. Op haar website www.vogelinhuis.nl las ik: “Ik ben Joyce en ik ben begonnen met het schilderen van vogeltjes ter nagedachtenis aan Petra Roest die zoveel mensen heeft weten te verblijden met een vogeltje”. “Een met de hand geschilderd vogeltje thuis op jouw muur? Leuk op een stopcontact, lichtschakelaar of op een deurpost. Of geef een vogel cadeau, wie wil dat nou niet?”
Na dit gelezen te hebben was mijn interesse nog verder gewekt.

Op mijn vraag of ze een schildercursus gevolgd had was het antwoord nee.
Ik heb vroeger wel op de Vrije School gezeten en daar moesten we zelf, van de leerstof, eigen boeken maken met illustraties.
Ik heb Arbeid- en Organisatie Psychologie gestudeerd maar met deze opleiding verder niet veel gedaan. Ik heb een paar jaar gewerkt op een adviesbureau dat door de overheid was ingehuurd maar had al snel in de gaten dat dit niet helemaal “mijn ding” was. Bovendien kreeg ik 3 kinderen en daar ging veel tijd in zitten. Daarnaast heb ik ook nog een hondenuitlaatservice dus ik verveel me niet.

Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold, in het vogeltjes schilderen. Toen Petra Roest in maart 2017 overleed heb ik ter nagedachtenis aan haar een vogeltje geschilderd in mijn serre. Het jaar daarna was een jubileumjaar van ons koor esGROOT en voor de speciale jubileumuitvoering moest geld worden ingezameld. Ik heb toen vogels geschilderd. In juni 2019 zijn er zes vogels voor de veiling van Stichting Lotje verkocht. Ik heb toen heel snel kaartjes en een website moeten maken zodat mensen informatie over mij konden vinden.
Pas in november 2019 heb ik de vogelbon weer in het leven geroepen omdat er toch veel vraag was naar dit leuke cadeau.

Wanneer mensen een vogel op de muur willen dan stuur ik eerst foto’s naar ze door en dan maken ze vervolgens een keuze. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten roodborstjes, vertelde Joyce. Ik moest hierop bekennen dat ik nog wel het verschil zie tussen een musje en een duif maar mijn kennis van vogels verder redelijk beperkt is….

Ik gebruik olieverf en schilder op ware grootte, zei Joyce dus wanneer iemand een ooievaar op de muur wil dan heeft die minimaal een afmeting van een meter!
Zo heb ik onlangs in restaurant de Tapperij een fazant op de muur geschilderd.
Heel toepasselijk want een fazant staat daar ongetwijfeld wel eens op het menu.

Het was weer een leuk gesprek met een interessante buurtgenote.
Heb ik uw interesse gewekt en wilt u ook zo’n kleurrijk vogeltje “op” de muur in plaats van “aan” de muur? Of weet u niet meer wat u die lieve vriendin nu weer voor haar verjaardag moet geven? Dan is een “vogelbon”, naar mijn bescheiden mening, een geweldige uitkomst!

U kunt Joyce bereiken via:
telefoonnummer: 06-24539574 of via haar mailadres: vogelinhuis@gmail.com

Josephine de Vijlder