Het “nieuwe” gezicht achter de voordeur van ‘t Klokhuis

Voor dit interview zat ik tegenover een zeer bevlogen en enthousiaste man:
Tjebbe Ypma, de nieuwe voorzitter van Stichting ‘t Klokhuis.
In de wijkkrant had ik al gelezen welke ambities hij heeft voor ‘t Klokhuis en hij noemde mij er nog een paar: wekelijkse maaltijden, niet alleen voor ouderen maar ook voor de jongeren in de wijk, lezingen en schrijvers uitnodigen, een repair café, meer activiteiten in de theaterzaal, misschien een Koempoelan ook voor de 2e en 3e generatie, filmavonden over thema’s waar ook de jongeren in de wijk interesse voor hebben.
Kortom “samen leuke dingen doen” en dat kan op heel veel gebieden.
Al zou hij maar de helft kunnen realiseren van wat hij allemaal van plan is dan zou dat al een geweldige opsteker voor de wijk zijn.

Zo wil hij ook op zoek gaan naar de mantelzorgers in de wijk. Dat zullen er ongetwijfeld veel zijn gezien het relatief hoge aantal 80-plussers dat in onze wijk woont. Hij wil ze samenbrengen om onderling ervaringen te kunnen uitwisselen. In november is de “week van de mantelzorgers” en dan verdienen zij het om in het zonnetje gezet te worden. Dat kunnen we mooi combineren met het 50-jarig bestaan van ‘t Klokhuis begin november.

De inrichting van de benedenruimte is is inmiddels al aangepakt . De muren zijn geschilderd en er hangen nieuwe lampen zodat het meer een gezellige “huiskamer” wordt waar je met plezier een kopje koffie komt drinken.

Tjebbe vertelde me dat hij sinds 1989 in de Archipel woont en nog altijd met veel plezier.
Na mijn studie rechten ben ik sociaal raadsman geworden waarbij je eerste lijn rechtshulp verleent en je allerlei problemen tegenkomt.

Daarna ben ik overgestapt naar het Ministerie van Volksgezondheid waar ik senior beleidsmedewerker was. In de jaren 90 heb ik meegeholpen bij het opzetten van het Valys systeem. Een taxiservice voor minder validen voor langere ritten buiten de stad tegen het tarief van het openbaar vervoer. Er was budget voor beschikbaar maar dat werd niet gebruikt. Inmiddels zijn er veel pashouders en wordt het budget nu ook daadwerkelijk gebruikt. Ik werd uiteindelijk financieel adviseur en kreeg de gelegenheid om daarvoor een universitaire studie bedrijfskunde te volgen.
Op mijn 60e ging ik dus weer studeren en ik voelde me als een kind in een speeltuin!

Mede gezien mijn achtergrond werd ik door de bewonersorganisatie een paar jaar geleden gevraagd voor de commissie Zorg en Welzijn. Die commissie bestaat inmiddels uit 7 personen. Wij hebben een plekje in de Wijkagenda van de Gemeente weten te bemachtigen en daarin is er ook aandacht voor verkeer, groen, parkeerpalen en zg fietsnietjes in de wijk.

Als voorzitter van ‘t Klokhuis wil ik uiteraard graag samenwerken met het Schakelpunt en Cantaloup waar ook diverse activiteiten worden georganiseerd voor onze wijkbewoners.
We moeten elkaar versterken en elkaar niet voor de voeten lopen….
Kortom, er is genoeg werk aan de winkel!

Josephine de Vijlder