Irene Vonck en haar atelier Colour Magic

Irene Vonck is als een fleurige zonnebloem. Ze ziet er kleurrijk uit met prachtige vrolijke sjaals in het haar geknoopt. Op de fiets komt ze je energiek en fier voorbij. Ze valt op.

Ze vindt het heel bijzonder dat ze deze ideale ruimte heeft gevonden: op de hoek van de Billitonstraat en de Borneostraat woont ze sinds kort in een huis met atelier met een aparte ingang die ook nog eens sfeervol is. In het atelier straalt het licht van alle kanten naar binnen en het ligt ook nog eens op het zuiden. Fantastisch en dan te bedenken dat een jaar geleden hier nog fietsen stonden! Het is ook nog eens bijzonder dat ze tegenover ‘Niels’ zit, die allerlei tweedehands spulletjes verkoopt. Het is daar een komen en gaan van mensen. Dat inspireert. En laatst vond ze er zelf twee prachtige houten bankjes die uit een klooster kwamen.

foto Karen Kommer

Ze was al langere tijd op zoek naar woonruimte met een volwaardig atelier aan huis (dus niet in huis) in de Archipelbuurt en dat is niet eenvoudig.
“Dit was toeval. Eerst zat er een bric en brac zaakje en daarvoor een fietsenzaak”.
Beneden heeft ze nog twee enorme kelders en op de begane grond bevond zich nog een klein pakhuisje dat ze heeft omgetoverd tot drie slaapkamers met elk een eigen badkamer! Vroeger zat hier een wijnhandelaar, vandaar die kelders en ook de entree van het atelier symboliseert een wijnvaatje”. Ze is terecht trots op de prachtige markiezen die onlangs zijn aangebracht aan de buitenkant van het pand: “En het grappige is dat door de aanbreng van de markiezen, de ruimte binnen groter lijkt”.

Irene heeft besloten om haar atelier open te stellen voor workshops en lessen in decoratieve schildertechnieken. Technieken te veel om op te noemen, enkele voorbeelden: sjabloneren, ‘colourwashing’, sponzen, met stencils, craquelé, fresco, trompe l’oeil, etc. etc. Wie er het fijne van wil weten, vraag het Irene (070- 3642545). Verder geeft ze kleuradvies, advies over stijl en leert ze je te tekenen op schaal zodat je bijvoorbeeld een plattegrond van je huis kunt tekenen en zo vervolgens je huis opnieuw of anders kunt inrichten. Ze richt zich ook graag op de Engelssprekende vrouwen in Den Haag omdat haar ervaring is dat deze vrouwen wat meer tijd hebben om de cursussen te volgen.

Irene is in Dublin, Ierland geboren (in 1952) en is daarna in Engeland opgegroeid in Londen. In Cornwall heeft ze op de “Falmouth school of Art” gezeten waarna ze in Brighton begin jaren zeventig binnenhuisarchitectuur heeft gestudeerd. In 1973 maakte ze de sprong naar Amsterdam en koos op de Rietveld Academie vol overgave de richting keramiek en glas. Met het diploma op zak werd ze zelfstandig keramiste en dat vak heeft ze zo een dertig jaar lang uitgeoefend. Heel wat klei is door haar handen gegaan en verworden tot een object. Haar werk is zowel in binnen- als in buitenland in vele musea te zien. Vooral het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een grote collectie van haar in zijn bezit.
Het is alleen jammer dat klei kleurloos is. Pas aan het einde van het proces wordt de kleur er eventueel opgezet.

En kleur is nu juist haar passie. Haar atelier heet dan ook niet voor niets: ‘Colour Magic’. Kleur doet heel veel met een mens: “We hebben een enorme connectie met kleur. Kleuren stralen allemaal iets anders uit. Zo zijn de kleuren lichtblauw en groen rustig van aard en is rood de kleur van de passie. Geel is zonnig en vrolijk en de kleur rose geeft juist bescherming en warmte. Oranje is heel warm en vrolijk”. Irene houdt zelf van warme kleuren.

Na dertig jaar heeft ze nu haar atelier als het ware ‘opengegooid’. Iedereen is welkom. Speciaal voor kinderen geeft ze een cursus teken- en schilderles. Het is een combinatie van technieken leren, vakkundig leren tekenen en langzaam het gevoel voor perspectief ontwikkelen en vooral ook goed (leren) kijken. Het gaat om de serieuzere aspecten van technieken, die ze afwisselt met natuurlijke aspecten die ook uit de seizoenen kunnen voortvloeien. “En laat kinderen vooral hun fantasie gebruiken”. De lessen geeft ze trouwens zowel in het Nederlands als in het Engels omdat ook Engelstalige kinderen de lessen volgen.

Op 9 september van dit jaar gaat ze meedoen met een initiatief van Billy Allwood en zijn organisatie “The Hague Online”, die zich inzet voor de zogenaamde ‘expats’ die in Den Haag wonen en werken. Irene verzorgt op die dag samen met Kathy Voyles van de Stichting “Kids in the City” kleurrijke creatieve teken- en schilderlessen voor kinderen uit de hele stad.

En nu is ze druk met het organiseren van kinderfeestjes in haar atelier. De jarige mag zelf bedenken welk thema zij (of hij) leuk vindt (zeemeermin of prinses of cowboy of..?). En als het feestje afgelopen is dan kunnen de kinderen iets zelfgemaakts mee naar huis nemen, waar ze echt trots op zijn. Trouwens laatst vierde een 70-jarige buurtbewoner hier nog zijn verjaardagsfeestje met zijn familie. Dat was een leuke gebeurtenis. Dus ook grote kinderen kunnen in het atelier van Irene terecht om een creatieve verjaardag te vieren!

Jacqueline de Vreese, juni 2007