KIPRAGOUT voor 100 personen en 20 vegetariers

UIT ‘COOKING FOR CROWDS’ KOOKBOEK

Hele maaltijd: Doperwten/muntsoep, kipragout, rijst, wortelsalade, appel/bosbessencrumble
Budget: (inclusief brood bij de soep en fruit om mee te nemen) euro 170 exclusief toetje

Boodschappenlijst kipragout:

10 kg kipfilet of kippendij
20 blaadjes foelie
24 maggiblokjes
24 liter water
5 kg champignons, in schijfjes
5 kg uien, gesnipperd
500 g boter
500 g bloem
10 citroenen
3 liter slagroom
5 grote bossen peterselie
Zwarte Peper
Eventueel: bouquet garni van ui, wortel, tijm, laurier

Vegetarische variant
2 kg halmoumni kaas in blokjes

Kipragout combineert de romige smaak van de ragout met de frisse smaak van citroen, peterselie en zwarte peper. Meestal maak je die door een bouillon te trekken van een soepkip, daar hebben we in de daklozenkeuken geen tijd voor. Door de foelie krijg je toch die typerende bouillonsmaak.

1. Kook de kip zachtjes met de maggiblokjes en de foelie (en eventueel het bouquet garni).
2. Zeef, laat afkoelen en snijd de kip in blokjes.
3. Smelt de boter, bak de uien zachtjes tot ze glazig zijn
4. Voeg de champignons toe, roer
5. Voeg de bloem toe en roer
6. Voeg de kipblokjes toe, roer
7. Voeg room, peterselie toe en citroen en zwarte peper naar smaak
8. Niet meer laten koken nadat de room is toegevoegd.
TIP
Hoeveel vlees? Om dit recept binnen het budget te houden, vervangen de champignons gedeeltelijk het vlees.

TIP
Voeg de kip zo laat mogelijk toe en laat niet meer koken, zodat de kipblokjes geen kipdraadjes worden.