Briza en lees- en schrijfachterstand kinderen

Op 17 juli 2022 gaat de interactieve musical “Hondje gezien?” van Muziektheater Briza in première in het Zeeheldentheater in Den Haag. Met deze komische en spannende familievoorstelling vertelt Briza in samenwerking met het Kinderboekenmuseum en Bibliotheek Den Haag hoe belangrijk en leuk het is om te lezen en schrijven en speelt hiermee direct in op de ernst van de huidige lees- en schrijfachterstand in het basisonderwijs.

Alfa en Betje proberen hun hondje Babbel te leren lezen en schrijven. Maar tijdens het dictee is Babbel er plots vandoor met een aantal letters van het alfabet. Het hele land is in rep en roer. Niemand kan meer verhalen schrijven of een mooie liedtekst dichten, of normaal praten. Maar Alfa en Betje zijn verdrietig om Babbel. Ze vragen juf Aaltje Taaltje om hen te helpen zoeken, maar de juf vindt het belangrijker dat ze eerst de verdwenen letters vinden. Zonder mooie verhalen en liedjes is ons land verloren en zal iedereen verdrietig blijven. Als ze nou eerst op zoek gaan naar de verdwenen letters, dan vinden ze Babbel vast ook terug. Tijdens hun spannende zoektocht leren Alfa en Betje hoe leuk en belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven. Ze komen langs Het Kinderboekenmuseum en de Bibliotheek Den Haag!

Het viel Andrea Noske en Tamara van der Loo, schrijvers en actrices ‘Hondje gezien?’, op dat er steeds vaker berichten in het nieuws verschijnen over de schrijf- en leesachterstand bij kinderen. Twee jaar lang hebben scholen te maken gehad met lockdowns, waardoor kinderen in de onderbouw van het basisonderwijs het opbouwen van belangrijke basisvaardigheden hebben gemist. Met het bedenken van deze voorstelling willen ze kinderen vertellen hoe leuk en belangrijk schrijven en lezen is en aanzetten tot creativiteit.

Dat deze voorstelling veel draagvlak heeft, blijkt uit de vele samenwerkingen die Muziektheater Briza opzette. Zo zijn er tijdens de voorstelling filmpjes te zien van de zoektocht in het Kinderboekenmuseum en Bibliotheek Den Haag. Omdat Briza het belangrijk vindt dat juist kansarme kinderen de voorstelling kunnen bezoeken, mogen kinderen via onder andere Vluchtelingenwerk en Stichting Petje Af zelfs helemaal gratis naar binnen.

Data in juli 2022:
Di.   12 (11:00 en 14:00 uur)
Wo. 13 (11:00 en 14:00 uur)
Zo. 17 (14:30 uur, Première)
Ma. 18 (11:00 en 14:00 uur)
Di.   19 (11:00 en 14:00 uur)
Wo. 20 (11:00 en 14:00 uur)

Meer info: https://www.zeeheldentheater.nl/events/hondje-gezien-door-briza-2/