Expositie: Hommage aan Rob Douw

kunst & cultuur
't Klokhuis, Celebesstraat 4, Den Haag Google Maps

Foto van Rob Douw voor zijn schilderijen met straatgezichten

Rob Douw stierf in februari van dit jaar op 81-jarige leeftijd. Uit eerbetoon voor deze markante wijkgenoot wordt zijn werk in ’t Klokhuis van 5-12-22 tot 5-3-2023 tentoongesteld.

Rob begon als songwriter van tamelijk absurdistische teksten voor de ‘progressieve rockband’ Supersister. Maar gaandeweg zijn leven ontwikkelde hij zich geheel autodidactisch als schilder. Hij was buitengewoon kundig in het maken van perspectieftekeningen en was bekend om zijn artists impressions waarmee hij nog te realiseren bouwkundige projecten visueel vormgaf. Het verhaal gaat dat toen hij ooit een tussenlanding maakte in Qatar de omgeving hem, tot zijn eigen verbazing, zo bekend voorkwam. Het bleek dat hij jaren daarvoor in opdracht van een architectenbureau een perspectieftekening gemaakt had voor het ontwerp van de luchthaven!

Rob richtte zich oorspronkelijk veelal op het schilderen van Haagsche huizen, vaak in opdracht van de eigenaar, maar het schilderen van hyperrealistische portretten kreeg uiteindelijk de overhand. Voorbeelden daarvan stelde hij tentoon achter de ramen van zijn kleine parterrewoning in de Borneostraat. Naar aanleiding van een dubbele oorontsteking, opgelopen tijdens zijn jonge jaren in het Tjidengkamp in Indonesië, was Rob ernstig slechthorend. Hij was niet gediend van een hoortoestel en om die reden maakte hij soms een wat afstandelijke indruk terwijl hij misschien wel een solitair, maar zeker geen asociaal mens was. Hij had een goed gevoel voor humor. Hij vertelde graag sterke verhalen waar hij zelf dan enorm om moest lachen. Voor buurt- en straatfeesten was hij altijd te vinden. Hij kon geweldig goed koken en produceerde voor zo’n feest dan heerlijke Indonesische gerechten. Hij was een echte Archipeller van de oude stempel: een artistieke free-lancer, zoals er in het verleden heel wat in deze wijk woonden.

Tot 5 maart kunt u Rob’s nagelaten werk bekijken in ’t Klokhuis. Mocht u overwegen iets van hem te kopen, neem dan contact op met zijn zus Marijke Wels Marijkewels@gmail.com