Festival der Liefde

Decennia lang woonde kunstenaar Lotti van der Gaag (1923 – 1999) in de Mallemolen, waar ze een aantal maanden van het jaar doorbracht in haar door klimrozen overwoekerde hofjeswoning. De rest van het jaar woonde ze in Parijs, waar ze tot aan haar dood werkte als beeldhouwer en later als schilder. Ze schilderde heel vrij: in golvende lijnen die met grove penseelstreken zijn aangebracht. Kenmerkend zijn de strepen die ze met paletmes of de achterkant van een lepel trok in de dikke verf.

In de Parijse Rue Santeuil deelde ze in de jaren vijftig woning en atelier met Karel Appel, Corneille en andere bekende kunstenaars van de Cobragroep. Terwijl haar werk alle kenmerken van Cobra had en zij het atelier deelde met deze kunstenaarsstroming, werd zij als vrouw niet tot de groep toegelaten. Pas in de jaren negentig werd dit door kunsthistorici rechtgezet.

Van deze opmerkelijke voormalige buurtbewoonster is een overzicht van kleurrijk pasteus schilderwerk te zien met de titel ‘Festival der Liefde’ in Stedelijk Museum Schiedam, tot 15 januari 2023.

https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/festival-der-liefde/

Lotti van der Gaag in haar atelier, ca. 1985. (Foto: Nico Koster/MAI)