Gezicht achter de voordeur: De Haagse Boekerij

Voor dit “gezicht” was ik op bezoek bij de Haagse Boekerij in de Frederikstraat waar ik sprak met de eigenaren Inge Ebbinge en Herman Boswijk.

De eigenaar van het pand is de Stichting Diodato Pro Libris (Vrienden van de Haagse Boekerij) die in het jaar 2000 werd opgericht met als doel het ondersteunen van de Haagse Boekerij, de in antroposofie gespecialiseerde boekhandel. Een kleine zelfstandige boekhandel met kwaliteit hoog in het vaandel heeft wel eens een steuntje nodig. De Stichting, die reeds vele vrienden kent, is dan ook op zoek naar steeds nieuwe vrienden die willen lenen of schenken.

Inge en Herman noemen hun winkel een echte “buurtwinkel”. Veel klanten zoeken een kleinschalige winkel met persoonlijke service en dat kunnen wij bieden. Op verzoek van de klant gaan wij achter tweedehands boeken aan of boeken die moeilijk te verkrijgen zijn. Wij proberen ons tevens te onderscheiden door ons specifieke assortiment. Hoewel wij boeken in elke categorie voorradig hebben is onze specialisatie antroposofie en spiritualiteit. We zijn er dan ook trots op het volledige werk van Rudolf Steiner (de grondlegger van de antroposofie) in huis te hebben. Er zijn in Nederland slechts  twee andere boekhandels  met antroposofisch werk (Zeist en Amsterdam).

Daarnaast beschikt de winkel over een groot assortiment aan kaarten, kinderboeken en heeft het de grootste poëzie collectie van Den Haag. Ook zijn er veel Duitstalige boeken te vinden.

Inge, al  40 jaar in het boekenvak, heeft het vak geleerd bij Boucher aan het Noordeinde. Toen die winkel in 1982 haar deuren sloot opende ze, samen met haar man, een boekhandel in de Molenstraat. Dat hebben we een jaar of 11 jaar gedaan, meldde Inge.  In 1997 kwam ik bij de Haagse Boekerij terecht waar ik nog steeds met veel plezier werk. Twee jaar later overleed de toenmalige eigenaar Anneke Verhagen en was het even spannend. Ik was dan ook blij met de oprichting van de Stichting want dat betekende dat we de winkel konden open houden, vertelde Inge.

In 2008 kwam Herman de gelederen versterken. Voor die tijd werkte hij 20 jaar in de bibliotheek van de Antroposofische Vereniging, gevestigd in de Riouwstraat. Ik ben meer dienstverlener dan de commerciële man, zei Herman. Dat laat ik aan Inge over en zo zijn we samen een goede match. Ik vind het leuk om, met mijn antroposofische achtergrond, informatie te verschaffen en kennis over te dragen.  Hoewel jonge mensen minder (boeken) lezen en er sowieso minder gelezen wordt omdat men het “te druk” heeft, is Antroposofie echter nog steeds populair.

Interesse in een persoonlijk advies op het gebied van antroposofie, aan mooie kaart of een goed kinderboek? Ga dan eens langs bij de Haagse Boekerij aan de Frederikstraat 24.
Josephine de Vijlder