Onthulling sculptuur ‘Inkeer’ in Surinamestraat

kunst & cultuur
Surinamestraat, Den Haag Google Maps

Op 24 juni zal wethouder Robert van Asten in de Surinamestraat een nieuw beeld onthullen. Het is een krachtige, emotioneel geladen sculptuur van een naakte man die voorovergebogen zit met zijn armen op zijn knieën.

Sculptuur ‘Inkeer’ is ontworpen door Cornélie Caroline van Asch van Wijck (1900-1932). Zij woonde als kind in op Bankastraat 161 en verhuisde later naar Suriname. Van Asch van Wijck werd opgeleid door de bekende beeldhouwer Toon Dupuis (1877-1937). Dupuis was van 1900 tot 1914 hoofdleraar boetseer- en beeldhouwkunst aan de Haagse academie.

Van Asch van Wijck was talentvol en ontwikkelde een veelzijdig oeuvre. Haar carrière werd in de kiem gesmoord toen ze overleed in het kraambed van haar eerste kind. Daardoor bleef zij bij het grote publiek onbekend.

Van het beeld ‘Inkeer’ bestonden de originelen gipsen modellen uit 1927 nog. Wijkbewoner Gilles Hooft Graafland heeft het initiatief genomen om het beeld in brons te laten gieten en te schenken aan de stad. Hiermee wordt het werk van Van Asch van Wijck na bijna 100 jaar alsnog tentoongesteld en krijgt het een permanente plaats in de stad.

Programma
19.30 Inloop
19.45 Welkomstwoord door Evert Wind, voorzitter vereniging Bewonersbelangen Surinamestraat
19.50 Toespraak door Robert van Asten, wethouder Mobiliteit en Cultuur
20.00 Toespraak door Hanna Klarenbeek, kunsthistoricus en conservator
20.10 Onthulling beeld door Robert van Asten
20.15 Borrel nabij het beeld


Anoniem-Cornelie-Caroline-van-Asch-van-Wijck-in-het-atelier-van-Toon-Dupuis-foto-particuliere-collectie

Anoniem-Toon-Dupuis-en-Cornelie-Caroline-van-Asch-van-Wijck-in-het-atelier-van-Dupuis-foto-particuliere-collectie