Verslag Open Atelier Dagen

Op 8 en 9 oktober vonden weer de bekende Open Atelier dagen plaats.

Allereerst wil ik graag een pluim geven aan de organisatie die er telkens weer in slaagt om een indrukwekkend aantal (maar liefst 39) kunstenaars er toe te bewegen hun huis open te stellen aan de bewoners van de wijk en andere geïnteresseerden.

Daar ik maar beperkt de tijd had was ik gedwongen een keuze te maken. Dat vond ik best lastig, want er viel ongetwijfeld zoveel moois te zien, maar het was niet anders.

Mijn eerste bezoek was aan de Malakkastraat 113 waar de Braziliaanse fotograaf Joao Prates een aantal van zijn prachtige bloemenfoto’s aan de wanden van zijn, eveneens indrukwekkende, kamers had tentoongesteld. Ik was absoluut onder de indruk van de kleurrijke combinaties, de mooie bloemen en het gebruik van het licht op de foto’s. Tot op het toilet hingen zijn creaties (alleen voor vandaag hoor, vertelde hij me). Daar ik een tijdje in Portugal gewoond heb en de taal spreek, hadden we ook onmiddellijk een klik hetgeen mijn bezoekje nog leuker maakte.

In de kamer hingen ook een aantal portretten van zijn overbuurvrouw, Conchita Blom, die op dat moment helaas niet aanwezig was. Zij maakt prachtige olieverfportretten, het liefst naar levend model en krijgt ook veel opdrachten om kinderen te schilderen.

In dezelfde straat bezocht ik Ireen Zalme. Ik heb oude patronen losgelaten en ben spontaner en vrijer werk gaan maken, zo vertelde ze. Ik experimenteer nu met materialen, nieuwe technieken en kleuren. Dit geeft mij de meeste voldoening.

Ten slotte heb ik in het Vreedehuis, waar meerdere kunstenaars exposeerden, het werk bewonderd van Sil van Beekum, zowel beeldhouwster en schilder, van met name kinderportretten. Ik schilder niet met levende modellen maar aan de hand van foto’s die mij, op de een of andere manier, aanspreken. Voor mijn beelden, meestal abstracte mensfiguren, laat ik me inspireren door het soort steen, de vorm of de kleur.

Als laatste bezocht ik Jeanneke Meijer die, aan de hand van foto’s, prachtige aquarellen maakt van diverse wijken van Den Haag. Zij doet dit in series van 12 die dan tezamen een verjaardagskalender vormen. Ik kon de verleiding dan ook niet weerstaan om de kalender van “onze” Archipel-Willemspark te kopen. Deze kalender is ook te koop bij Primera.
Het was een welbestede middag!

Josephine de Vijlder