Peter de Ruiter brengt podcastserie ‘Het Gemis’ uit

De podcast laat horen hoe mensen eenzaamheid ervaren – en wat ze daar tegen doen. December is bij uitstek een maand om stil te staan bij eenzaamheid. Daarom brengt podcastmaker Peter de Ruiter juist nu zijn serie Het Gemis uit. In deze nieuwe reeks gaat hij op zoek naar de manier waarop mensen gevoelens van eenzaamheid ervaren en wat ze daar tegen doen.

Janneke (80) uit Den Haag heeft bijvoorbeeld genoeg mensen om haar heen, maar ze mist diepgang in het contact. Via de Haagse organisatie STEK heeft ze Enneke (45) leren kennen, met wie ze alles kan bespreken en bij wie ze ook de warmte van een gezin ervaart. Zelf heeft ze geen kinderen.

Anoniem telefoongesprek
Anderen vinden baat bij een anoniem telefoongesprek via De Luisterlijn. De meer dan 300.000 gesprekken die hier jaarlijks worden gevoerd hebben één aspect gemeen: de beller heeft niemand anders om zijn problemen mee te bespreken. Aan de andere kant zijn er ook mensen die ‘alleen zijn’ niet als een probleem ervaren. Zij gaan hun eigen weg, hoewel sommigen in hun laatste fase verlangen naar ondersteuning. Daarin voorziet de Arnhemse stichting Eenzame Dood.

Een eenzame uitvaart
In het vierde en laatste deel van Het Gemis dat nu is verschenen gaat het om mensen die eenzaam ter aarde worden besteld: niemand komt op hun uitvaart. In een aantal steden verschijnen dichters op de uitvaart, die een op de persoon geschreven gedicht voordragen. Ook mensen die professioneel bij een uitvaart betrokken zijn brengen respectvol een laatste groet.
In dit deel komt tevens dichteres Ruth van Rossum aan het woord, die ook ‘dicht voor de doden’. Zij is een van de stuwende krachten achter Archipelpoëzie (op muren en gevels).

Vanaf 2024 verschijnen maandelijks nieuwe delen van Het Gemis, zoals over:
– vermiste geliefden over wiens lot geen zekerheid bestaat, en
– leven in een woongemeenschap voor ouderen, om eenzaamheid ver weg te houden.

Luisteren
Meer informatie over deze podcast op de podcastsite van Peter de Ruiter: Luisterdoc